Binnenland

'We merken dat de technologie prachtig is maar zeker niet alleen voordelen heeft'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We merken dat de technologie prachtig is maar zeker niet alleen voordelen heeft'

[BNNVARA] Staar jij ook wel eens te lang naar je smartphone? Dan is de wending die nu gaande is in Silicon Valley ook voor jou interessant. Aandeelhouders van het welbekende bedrijf Apple stellen dat de smartphonefabrikant beter af is door de smartphones minder verslavend te maken. NRC-journalist Wouter van Noort vertelt in De Nieuws BV hoe deze wending tot stand kwam.

Het is volgens Van Noort een grote stap die de aandeelhouders nemen. Hoewel het nog wel de vraag is vanuit welk standpunt de aandeelhouders handelen. Denken ze met de commercie in hun achterhoofd of doen ze het oprecht voor de gezondheid van mensen? Volgens Van Noort is het gevolg echter van meer belang dan de oorzaak. De journalist stelt dat er steeds meer bewijs is dat het overmatig gebruik van de smartphone slecht is voor mensen en daar spelen de aandeelhouders nu op in.

Gebruik van psychologische mechanismen

Smartphones van alle fabrikanten worden dusdanig gemaakt dat het mogelijk is om verslavende mechanismen in te stellen. Denk aan push-berichten of aan het badge-appsymbool, dat kleine rode balletje in de hoek van een applicatie. Beide zijn voorbeelden van technische aspecten van de telefoon waardoor een gebruiker eerder naar zijn smartphone grijpt. En juist dit soort mechanismen zijn nu onderwerp van debat onder de aandeelhouders van de techgigant.

Is er nu een kentering gaande?

Niet lang geleden kwam Mark Zuckerberg van Facebook ook al naar buiten met het nieuws dat ze zich willen richten op een beter product. Een product waar mensen ook echt wat aan hebben. En dat past volgens van Noort in de kentering die gaande is: "Die is vorig jaar al een beetje begonnen. We merken dat de technologie prachtig is maar zeker niet alleen voordelen heeft." Overheden komen ook al met wetgeving om overmatig smartphonegebruik tegen te gaan. In Frankrijk zijn bijvoorbeeld mobieltjes in de klas verboden of heb je het recht offline te zijn na werktijden, aldus de journalist.

Tips voor ouders

Van Noort heeft ook nog een aantal tips. Bijvoorbeeld voor ouders die twijfelen over hoe zij moeten omgaan met het smartphonegebruik van hun kinderen. "Let ten eerste goed op. Als je ziet dat je kind veel op de telefoon of een bepaalde app zit, ga dan het gesprek aan. En zorg dat je bekend met de instellingen van een telefoon." Hierbij kan je denken aan de genoemde pushberichten of de badge-appsymbolen.

Bekijk het hele gesprek terug:

Video niet beschikbaar

Ster advertentie
Ster advertentie