Binnenland
AVROTROS

In eigen land op vakantie: '1800 euro voor een weekje weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. In eigen land op vakantie: '1800 euro voor een weekje weg'

Bizarre prijzen voor een weekje weg in eigen land. Zo kun je het bedrag van 1800 euro wel noemen dat Richard Jonkers uit Roosendaal zou moeten betalen voor een vakantie in Nederland. Jonkers zag er om die reden dan ook van af, vertelt hij in Stax&Toine.

Ondanks de coronacrisis hebben veel Nederlanders toch even een weekje weg geboekt. Uit onderzoek van NIPO is gebleken dat 1,8 miljoen Nederlanders dit jaar voor een vakantie in eigen land kiezen. Mensen die al weg zijn geweest hebben vaak de hoofdprijs betaald, andere zien dit jaar juist af van een vakantie. "Dat gaan we mooi niet doen", dacht Jonkers toen hij de prijzen zag.

Video niet beschikbaar

Hij vervolgt dat hij alle parken wel heeft bekeken. "Ik vond het totaal niet in verhouding staan. We reizen vaak rond en vonden het in Nederland al relatief duur, maar nu was het allemaal nóg duurder en dan hoor je van Roompot dat het te maken heeft met vraag en aanbod. Ja, dan maar niet."

Verduurzaming woning

Een dure vakantie, daar had hij geen behoefte aan. Het geld stak hij liever in de verduurzaming van zijn woning. "Ik heb zonnepanelen laten plaatsen en een warmtepomp gekocht, zo geven we lokale ondernemers ook een steuntje in de rug."

Hij legt uit dat het hem dus niet zozeer om het geld gaat, "maar voor 1800 euro per week mogen we heel wat verwachten en daar gaat het mis. Voor dat geld ga ik niet in een park in een klein huisje zitten."

Jonkers heeft in plaats van een vakantie wel dagtochtjes ondernomen. "We hebben veel gebruik gemaakt van de Museumkaart en andere activiteiten ondernomen. Zo ben je stukken goedkoper uit."

Reactie toerismesector

Herre Dijkema, algemeen directeur van Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen (VAN), laat in reactie op de hoge prijzen in de sector weten: "Ik begrijp dat de verhouding vraag/aanbod een prijsverhoging met zich meebrengt. Bedrijven moeten voor een deel soms ook wat goedmaken, maar het is natuurlijk wel zuur als dat betekent dat jij net achter het net vist of een wat kleinere beurs hebt."

Anderzijds vindt hij het positief dat mensen de weg in eigen land weten te vinden. "Voor veel mensen is het een hernieuwde kennismaking met het eigen land als je jarenlang naar het buitenland bent geweest. Nu komen we tot de ontdekking dat het eigen land ook veel te bieden heeft."

Druktemonitor

Voor de mensen die activiteiten in Nederland willen ondernemen, maar niet weten waar ze terechtkunnen vanwege de drukte, heeft Toerisme VAN een druktemonitor ontwikkeld.

"We hebben in mei - toen we zagen aankomen dat Nederland weer een beetje uit de lockdown kwam - bedacht dat we inzicht wilden bieden in hoe druk het is in de provincie Gelderland. Dat hebben we niet gedaan met mobiele telefoons en gps, maar door natuurorganisaties, binnensteden, maar ook ondernemers te vragen of het druk (rood), minder druk (oranje) of rustig (groen) is."

De monitor werkt nu al een aantal weken. Inmiddels is er ruim 400.000 keer gebruik van gemaakt. Naast inzicht in de drukte, krijg je ook meteen alternatieven voor die plek.

Tips

Mocht je nog op vakantie willen en kunnen, dan adviseert Dijkema het volgende: "Plan je bezoek ruim van tevoren, wil je de drukte vermijden. Drukte betekent vaak ook hogere kosten. Dus kijk ook naar plekken waar het wat minder druk is: een steenworp, dorp of stadje verder. Kijk ook eens wat meer buiten de gebaande paden; naar andere (kleinere) attracties, andere activiteiten dan de grotere, bekende. Wie weet dat je dan toch wat goedkoper uitkomt en toch een leuke ervaring hebt, die anders is dan anders."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie