Binnenland
KRO-NCRV

Minister Bruins: ‘Prijsstijging dure kankermedicijn Novartis moet van tafel’

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Minister Bruins: ‘Prijsstijging dure kankermedicijn Novartis moet van tafel’

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport wil dat de exorbitante prijsstijging van een duur kankermedicijn van tafel gaat. Dat is zijn inzet vrijdagmiddag bij het gesprek met het farmaceutische bedrijf Novartis. "Dat zou de allermooiste uitkomst zijn, voor de patiënt van vandaag en morgen", zegt Bruins in het radioprogramma 1op1.

Minister Bruins: ‘Prijsstijging dure kankermedicijn Novartis moet van tafel’

"Ik ga tegen Novartis zeggen dat ik het waanzin vind dat de prijs zo duur is. Maar ik begrijp ook wel dat dat niet meteen wordt opgelost door een uurtje praten met de minister op vrijdagmiddag", zegt Bruins. Het Zwitserse bedrijf Novartis vraagt ongeveer zes keer zoveel voor het geneesmiddel dat twintig jaar geleden door het Erasmus MC werd ontwikkeld. De prijs ligt nu op zo’n 90.000 euro per behandeling.

‘Farmaceutische industrie aan banden’

Op de vraag van presentator Sven Kockelmann of de macht van de farmaceutische industrie aan banden moet, antwoordt de minister ‘yes, sir’. "Ik probeer nu een keten te vormen met een aantal landen, zoals Luxemburg, Oostenrijk en Ierland, in de hoop dat we gezamenlijk kunnen optrekken tegen de prijs." Daarnaast noemt minister Bruins het ‘fantastisch’ dat ziekenhuizen zelf medicijnen maken voor patiënten.

De minister wil wegblijven bij de vraag of farmaceutische bedrijven wel of niet ‘ethisch’ handelen. "Daar blijf ik bij weg, want ik heb de innovatiekracht van die bedrijven hard nodig. Het in de hoek zetten van een firma past mij niet zo erg."

Ster advertentie
Ster advertentie