Binnenland
KRO-NCRV

Melkert (Voorzitter Ziekenhuisbranche) aan Hoekstra: 'Staak verzet en geef iedereen die zorgbonus'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Melkert (Voorzitter Ziekenhuisbranche) aan Hoekstra: 'Staak verzet en geef iedereen die zorgbonus'

"Minister Hoekstra, geen gemiezemuis, ga voorop in de waardering voor zorgmedewerkers en geef iedereen die bonus." Dat is de boodschap van Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, in 1 op 1 aan het adres van de minister van financiën.

Melkert maakt zich boos over de stugge opstelling van de minister, die achter de schermen zou steggelen over de vraag welk zorgpersoneel wel en niet in aanmerking moet komen voor de eenmalige bonus van 1000 euro netto. "Of je nu verpleegkundige, cateraar of schoonmaker bent: ze staan allemaal voor ons in de frontlinie en iedereen heeft recht op die bonus", luidt Melkerts stelling. Maar daarvoor is op dit moment nog onvoldoende geld beschikbaar en zit het zorgpersoneel nog steeds in de wachtkamer.

‘Toename agressie tegen zorgmedewerkers’

Melkert ziet ondertussen een toename van agressie jegens zorgpersoneel, als gevolg van de strenge coronamaatregelen. Hij maakt de vergelijking met de agressie op straat tegen BOA’s. "Alsjeblieft, reageer je frustratie niet op de medewerkers af. Toon respect aan mensen in de frontlinie."

'Haal de griepprik'

Tegelijkertijd maakt de voorzitter zich zorgen over een eventuele tweede golf. Zeker als deze tegelijkertijd valt met de griepgolf. "Ik roep iedereen die in een ziekenhuis werkt op zich te laten vaccineren. Voor zichzelf en voor anderen. Dat vind ik overigens ook voor kwetsbare groepen zoals zestig plussers en mensen in het onderwijs."

Op dit moment laat slechts 30 procent van het ziekenhuispersoneel zich vaccineren met de griepprik. Mocht de tweede coronagolf zich daadwerkelijk voordoen, dan doemt ook het scenario van ziekenhuizen met rode cijfers op. "De ziekenhuizen houden nu nog net hun hoofd boven water, maar er moet snel duidelijkheid komen over wie de beloofde extra IC-bedden en het opleiden van extra personeel gaat betalen", aldus Melkert.

"Het kabinet vraagt ons erop te vertrouwen dat het goed komt. Maar ik loop al wat langer mee, dus graag boter bij de vis."

Melkert (Voorzitter Ziekenhuisbranche) aan Hoekstra: 'Staak verzet en geef iedereen die zorgbonus'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie