Binnenland
KRO-NCRV

De abortuspil bij de huisarts? 'Deze pil is niet niks'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De abortuspil bij de huisarts? 'Deze pil is niet niks'

"De huidige wetgeving over de abortuspil volstaat." Dat zegt abortusarts Annet Jansen in reactie op de initiatiefwet van GroenLinks. Deze partij wil dat het voor huisartsen mogelijk wordt om de abortuspil zelf voor te schrijven aan ongewenst zwangere vrouwen tot negen weken. Vrouwen kunnen nu alleen terecht bij een abortuskliniek en als het aan Jansen ligt, blijft dat zo. "Daar zitten artsen die gespecialiseerd zijn. Zo'n pil is niet niets."

Corinne Ellemeet van GroenLinks zei in Spraakmakers dat ze vrouwen de keuze wil geven de ongewenste zwangerschap met hun huisarts te bespreken en zich ook door hem/haar te laten behandelen. "Meer dan de helft van de vrouwen gaat in eerste instantie naar de huisarts. Die doet in de meeste gevallen ook de nazorg en heeft bovendien alle kennis in huis. Het enige wat een huisarts niet mag, is de pil verstrekken.''
Quote

Hoe goed kennen zij hun huisarts eigenlijk?

Annet Jansen

Jansen, die tevens de directeur is van het Nederlands Genootschap van Abortusartsen, vraagt zich af of jonge vrouwen wel een vertrouwde band met hun huisarts hebben. ''Het gaat vaak om gezonde vrouwen die weinig bij de dokter komen, dus hoe goed kennen zij hun huisarts eigenlijk?"

Huisartsen krijgen niet vaak het verzoek een abortus zelf uit te voeren en Jansen vraagt zich dan ook af of ze wel genoeg kwaliteit in huis hebben. "De artsen in een kliniek zijn er in gespecialiseerd, die zijn zeker goed." Voor de huisarts gelden overigens dezelfde zorgvuldigheidseisen als voor een abortusarts in een kliniek. De bedenktermijn van vijf dagen blijft bijvoorbeeld hetzelfde, benadrukt Ellemeet.

Anonimiteit

Ook de anonimiteit die een kliniek garandeert is belangrijk. Volgens Jansen zijn er veel vrouwen die niet willen dat hun huisarts weet dat ze ongewenst zwanger zijn. In het GroenLinks plan kunnen vrouwen kiezen of ze bij de huisarts of kliniek aankloppen maar volgens Jansen is er geen probleem. "De huidige wetgeving volstaat."

Ster advertentie
Ster advertentie