Binnenland

EU en VS zetten Russische diplomaten uit om gifgasaanval op oud-spion Skripal

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. EU en VS zetten Russische diplomaten uit om gifgasaanval op oud-spion Skripal

[NOS] De Verenigde Staten en veertien lidstaten van de Europese Unie zetten Russische diplomaten uit. Ook premier Rutte heeft laten weten dat Nederland diplomaten uitzet. Het is een gecoördineerde reactie op de gifgasaanval op de Russische dubbelspion Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. De landen doen dat uit solidariteit met de Britten.

Nederland zet twee diplomaten uit. Amerika verwijdert er zestig en sluit het Russische consulaat in Seattle. Duitsland wijst vier Russen het land uit.

Premier Rutte noemt in een verklaring de aanval met gifgas in Salisbury "een weerzinwekkende aanslag". Volgens hem is een dergelijke aanval niet te tolereren, voor geen enkel soeverein land. Ook zegt Rutte dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval. "Er is geen geloofwaardige andere verklaring."

Daarom worden twee Russische inlichtingenmedewerkers die op de Russische ambassade in Den Haag werken, uitgezet. Ze hebben twee weken om Nederland te verlaten. Eerder maakten de Europese regeringsleiders al bekend dat de EU-ambassadeur in Moskou naar Brussel is teruggeroepen voor overleg.

Bij de aanslag op Skripal werd het zenuwgas novitsjok gebruikt, dat in de jaren 70 en 80 in de Sovjet-Unie werd ontwikkeld. President Poetin ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak-Skripal. Eerder zette Groot-Brittannië al 23 diplomaten uit vanwege de gifgasaanval. Moskou reageerde door 23 Britse diplomaten uit te zetten.

Ster advertentie
Ster advertentie