Binnenland
KRO-NCRV

Diederik Gommers: 2G past niet bij Nederland

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Gommers: 2G past niet bij Nederland

Diederik Gommers hoopt dat het kabinet vanmiddag tegen de invoering van het zogenaamde 2G-beleid stemt. Volgens het hoofd van de IC van het Erasmus MC zal het leiden tot een grotere tweedeling in de maatschappij. Gommers wil dat een vrije keuze mogelijk blijft en betreurt dat deze discussie gevoerd wordt. “Dit past niet bij Nederland”, zegt hij bij 1 op 1.

“Er moeten goede maatregelen komen om die besmettingen naar beneden te krijgen”, zegt Diederik Gommers die net van een zaalbezoek terug is gekomen en in zijn witte jas achter de microfoon zit. “We naderen 'code zwart', ook vanwege het hoge ziekteverzuim en de uitstroom in de zorg.” De zorg zou een stijging van 600 tot 650 covidpatiënten aankunnen en die piek verwacht Gommers ergens aan het begin van december.

Vanmiddag wordt er in de Tweede Kamer een debat gevoerd over de invoering van het 2G-beleid. Voor Gommers “voelt het als dokter niet goed” deze maatregel in te voeren. “De politiek kiest voor de strategie om mensen die gevaccineerd zijn, te belonen.”

Iedereen testen

Volgens Gommers, die naast OMT lid ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, zorgt 2G voor een tweedeling in de maatschappij. “Ik hoop altijd nog dat je de bewust ongevaccineerde mensen op een andere manier kunt bereiken. Het probleem is dat de gevaccineerden ook besmettelijk zijn en dat is de oorzaak van de stijging van het aantal besmettingen. Het meest veilig zou dan 1G [iedereen testen] zijn.”

“Uiteindelijk stopt het virus ook”, zegt Gommers die nu nog handen te kort komt bij de bedden. Want, zo stelt hij, op een gegeven moment is iedereen gevaccineerd of heeft de ziekte gehad. “Ik weet alleen niet wanneer en het moet gecontroleerd gebeuren zodat de ziekenhuizen niet vol lopen.” Gommers benadrukt dat ons gedrag anders moet, ook dat van de gevaccineerden, omdat met de nieuwe deltavariant iedereen het virus kan doorgeven.

Geen onderscheid

Gommers: “De politiek mag van mij een strategie bedenken, maar ik als dokter ga nooit een onderscheid maken tussen gevaccineerden en ongevaccineerden.” De intensivist betreurt dan ook dat in Nederland toch gediscussieerd wordt over mogelijke vrijheidsbeperkingen voor ongevaccineerden. “Dit past niet bij Nederland”, vindt hij. “Ook als OMT hebben wij op dit moment nog geen advies gegeven dat 2G een goed voorstel is.” Daarover gaat het Outbreak Management Team vrijdag over in gesprek.

Gommers waarschuwt dat de invoering van 2G zorgt voor een tweedeling in de samenleving. “Het wordt agressiever en negatiever. Zo gaan we het niet winnen van dit virus. We moeten bij elkaar blijven en begrip hebben voor elkaars standpunten. Het is een beetje geven en nemen.”

Zorgpersoneel ontslagen

In België is inmiddels een vergaand besluit genomen dat zorgpersoneel dat niet gevaccineerd is, wordt ontslagen. Gommers noemt deze politieke beslissing “vreselijk” en zegt dat hij zich daar “heel erg hard tegen gaat verzetten”.

Volgens de intensivist, werkzaam bij het Erasmus MC in Rotterdam, beschermt zijn personeel zichzelf en de patiënten genoeg met de speciale beschermingsmiddelen en is een vaccinatieplicht niet nodig. “Dwingen en ontslaan vind ik echt een stap te ver.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie