Binnenland
AVROTROS

Ga je een huis kopen? Bespreek de gevolgen bij een scheiding

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Ga je een huis kopen? Bespreek de gevolgen bij een scheiding

Door de huizenmarktgekte worden huizen met tienduizenden euro's overwaarde verkocht. Dat zorgt er steeds vaker voor dat beide partners van gescheiden stellen op straat komen te staan.

"Je houdt geen rekening met een scheiding op het moment dat je een huis koopt", aldus René van der Heeft, klantmanager van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in Stax&Toine.

"Hoe harder de huizenprijzen stijgen, des te meer noodkreten er bij de NHG binnenkomen van woningbezitters die na een scheiding dakloos dreigen te worden", aldus van der Heeft. En dan te bedenken dat maar liefst veertig procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding.

50% van de overwaarde is voor ex partner

Wanneer mensen uit elkaar gaan en een van de twee wil in het huis blijven wonen, zit er tegenwoordig vaak een flinke overwaarde op het huis. De overwaarde van het huis is voor 50% voor de vertrekkende partner.

Stel dat de overwaarde op het huis 50.000 euro is, ben je verplicht om 25.000 euro aan je vertrekkende ex partner mee te geven. De meesten hebben dat niet op hun spaarrekening staan en moeten op zoek naar een manier om het bedrag te financieren.

Een extra lening meenemen in een nieuwe hypotheek is vaak niet mogelijk. Van der Heeft: "Dat heeft dan twee gevolgen: of beide partners moeten de woning verlaten of er wordt gezocht naar een andere manier om aan een lening te komen waar de rente veel hoger is en de woonlasten onverantwoord hoog worden."

Beheertoets als redder in nood

NHG is juist bedoeld als vangnet voor woningbehoud en verantwoord wonen. "Wat we in de markt zagen gebeuren, gaat tegen beide principes in. Daarom hebben we gekeken naar een mogelijkheid om te voorkomen dat beide partners op straat komen te staan of financieel in de problemen komen door onverantwoord te lenen", aldus van der Heeft.

Je hebt twee manieren van toetsen: de nieuwe geldtoets en een beheertoets. Van der Heeft: "Bij de beheertoets wordt niet gekeken naar wat er geleend kan worden, maar wat er per maand aan hypotheeklast betaald moet worden."

Doorstaat degene die de ander wil uitkopen die toets, dan mag de extra lening bij de hypotheek opgeteld worden. Van der Heeft: "Met deze regels hopen we dat mensen in de woning kunnen blijven wonen op een verantwoorde manier."

Bespreek scheiden met hypotheekadviseur

De NHG pleit voor het bespreken van een scheiding tijdens een hypotheekadviesgesprek. Iets waar je natuurlijk nog helemaal niet aan wilt denken op het moment dat je samen met je partner een huis koopt.

Volgens de NHG is het heel belangrijk om bewustwording te creëren. "De gevolgen van een scheiding kunnen heel groot zijn. De hypotheekadviseur kan daar als onafhankelijke partij over beginnen, zodat in ieder geval de gevolgen van een scheiding duidelijk worden", aldus van der Heeft.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie