Binnenland
NOS

Chat-tool brengt honderden slachtoffers van mensenhandel in beeld

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Chat-tool brengt honderden slachtoffers van mensenhandel in beeld

Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak niet in beeld bij hulpinstanties of bij de politie. Via een online chat is het nu gelukt om met bijna 300 slachtoffers in contact te komen. Het zijn vooral minderjarige meisjes, zij kunnen dankzij de chatfunctie van Fier anoniem in gesprek met professionele hulpverleners.

"Een kwart van die slachtoffers is vijftien jaar of jonger. Je moet je voorstellen dat de slachtoffers op die chat komen voor hulp. Ze vertellen vaak eerst wat hen is overkomen. Het gaat vaak om uitbuiting.", vertelt Shamir Ceuleers, van het Centrum Kinderhandel Mensenhandel, in het NOS Radio 1 Journaal.

Video niet beschikbaar

Bij een op de vijf slachtoffers waren meerdere daders betrokken, wat wijst op betrokkenheid van criminele netwerken. Volgens hem is de aanpak van de politie maar weinig effectief op dit moment, doordat er niet genoeg capaciteit en expertise is binnen de organisatie. "Dit is daarom voor ons geen reden om de vlag uit te hangen. Zeker niet, het gaat namelijk om een topje van de ijsberg. Er zijn naar verwachting nog veel meer kinderen die zich in dezelfde situatie bevinden als de kinderen die wél contact met Fier zoeken."

Slechts drie procent van alle slachtoffers is namelijk bekend bij de politie. De chat heeft ervoor gezorgd dat zij naar eigen zeggen twaalf procent van de kinderen in beeld hebben weten te brengen. "Dan blijft het wel zo dat ruim 88 procent van de kinderen buiten beeld is. Dat is voor ons onacceptabel. Maar we willen nu wel laten zien dat het met bescheiden middelen goed mogelijk is om veel te doen."

Daders vaak onbekend bij de politie

Over de daders is maar weinig bekend. Het lukt de politie en het Openbaar Ministerie namelijk te weinig om een goed beeld te krijgen van de daders. Dat komt vooral door de problemen die de politie op dit moment heeft. Er is te weinig capaciteit om dit soort zaken goed op te lossen. "De staatssecretaris moet daarom ingrijpen, anders gaat het echt de verkeerde kant op."

RJN Mensenhandel

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie