Binnenland

Farmaceut Pfizer stopt met Alzheimer-onderzoek: einde van de 'dementie-pil'?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Farmaceut Pfizer stopt met Alzheimer-onderzoek: einde van de 'dementie-pil'?

Medicijnfabrikant Pfizer stopt met het doen van onderzoek naar de behandeling van Alzheimer. Het farmaceutische bedrijf, één van de grootste ter wereld, noemt als reden dat het onderzoek 'tot nog toe te weinig op heeft geleverd'. Het Amerikaanse Fox News meldt het intussen als: "They're getting out of something they failed at".

Reacties op het bericht zijn emotioneel, in de Verenigde Staten en in Nederland. De fabrikant zou haar maatschappelijke verantwoordelijkheid niet nemen en alleen maar op korte termijnwinst uit zijn. De belangrijke vraag is: wat moeten patiënten nu? Hoe staat het met het Alzheimer-onderzoek? En waarom zijn er nog geen grote doorbraken geweest?

Mislukkingen

Koos Neuvel is auteur van het boek Alzheimer Onderzocht en noemt het niet onverwacht dat Pfizer stopt met hun onderzoek. "Dat viel wel een beetje te verwachten. De geschiedenis van onderzoek naar Alzheimer heeft inmiddels een ruime staat van mislukkingen." Voor patiënten en hun naasten kan dit nieuws moeilijk te verteren zijn. "Het is niet fijn als lijkt dat de hoop wordt opgegeven", aldus Neuvel.

Neuvel legt uit dat er eigenlijk twee stromingen zijn die het Alzheimer-onderzoek kleuren. "Lang werd gedacht dat bepaalde eiwitstapelingen de grote boosdoener in de ziekte van Alzheimer zijn. Nu bestaat er grote verdeeldheid over of dat wel de goede weg is, ook door het aantal mislukkingen."

Vroeger stadium

Marco Blom van Alzheimer Nederland noemt het bericht dat Pfizer stopt teleurstellend, maar niet ontmoedigend. "Het portfolio van Pfizer was veel slechter dan dat van hun concurrenten. Anderen zijn nog steeds bezig met onderzoek." Blom heeft hoop dat er op den duur behandeling van Alzheimer of zelfs genezing mogelijk is. "We merken nu dat er in een voorstadium of hele vroege fase van de ziekte de grootste kans van slagen is. Het gaat in onderzoek meer om preventie dan het vinden van een wonderpil.

Koos Neuvel vertelt dat huidig onderzoek zich in twee stromingen heeft gesplitst, teruggrijpend op de eiwitstapelingen in de hersenen. "Sommige wetenschappers gaan door met die eiwitten, maar focussen nu op een vroeger stadium van de ziekte. Anderen vinden dat we andere wegen moeten gaan kiezen."

De 'exit' van Pfizer betekent dus absoluut niet het eind van de strijd tegen Alzheimer. Marco Blom benadrukt wel dat er nog een lange weg te gaan is. "Iedereen die nu de diagnose heeft gaat niet meemaken dat er op korte termijn een medicijn is."

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie