Binnenland

Directeur GGD: 'Onacceptabel dat deel van bevolking eerder sterft en langer ziek is'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Directeur GGD: 'Onacceptabel dat deel van bevolking eerder sterft en langer ziek is'

[KRO-NCRV] "We mogen niet accepteren dat een gedeelte van de bevolking eerder sterft en langer ziek is," vertelde GGD-directeur Hugo Backx vanmorgen in De Ochtend. Steeds meer Nederlanders leven bewuster en gezonder, maar een grote groep van lager opgeleide en minder welvarende mensen blijft achter. Gemiddeld sterven zij zeven jaar eerder en zijn ze twintig jaar langer ziek.

Volgens Backx moet de overheid haar preventiebeleid versterken: "De overheid heeft zelf onderzocht en vastgesteld dat het nemen van maatregelen, zoals verboden en accijnzen, het beste werken." Daarom wil Backx de Kamer vandaag op het hard drukken om dit beleid te versterken. "In Scandinavië is de prijs van drank en sigaretten veel hoger. Daar neemt de consumptie en de productie van deze producten af."

Sterke lobby

Gezondheidsmaatregelen staan altijd op gespannen voet met economische belangen en werkgelegenheid, zegt Backx. "Wij weten dat producenten er alles aan zullen doen om te voorkomen dat er strengere maatregelen worden genomen."

Backx roept de overheid op om samen met het bedrijfsleven te kijken hoe het suiker- en zoutgehalte in producten kan worden verminderd. "We hebben al dat suiker en zout niet nodig. Het overgewicht bij kinderen stijgt nog steeds fors. Het is de epidemie van onze tijd."

Luister hier naar het gesprek met Hugo Backx:

Bewustwording heeft er de afgelopen jaren voor gezorgd dat veel Nederlanders gezondere keuzes maken. "Jouw levensstijl blijft je eigen keuze en verantwoordelijkheid, dat zal ook altijd zo blijven", zegt Backs. Maar hij benadrukt dat de GGD niet accepteert dat er nog steeds grote verschillen in gezondheid bij verschillende groepen in samenleving bestaan. Door middel van hardere preventiemaatregelen en bewustwording moet in de toekomst ook de minder welvarende groep gezonder en langer leven.

Ster advertentie
Ster advertentie