Naar homepage
Binnenland

Mensenhandel en seksuele uitbuiting bij webcamseks: 'We hebben geen idee wat er precies gebeurt'
AVROTROS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensenhandel en seksuele uitbuiting bij webcamseks: 'We hebben geen idee wat er precies gebeurt'

De vraag en het aanbod van webcamseks is mede door de coronacrisis enorm populair. Uit onderzoek is gebleken dat er regelmatig sprake is van gedwongen webcamseks tegen betaling. Inmiddels is er rondom deze vorm van seks een miljardenindustrie gebouwd. Tijd voor actie, vindt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenrechten (CKM). Shamir Ceuleers vertelt in Stax&Toine wat er tegen deze praktijken moet worden gedaan.

"We weten nog niet heel veel over deze industrie", zegt Ceuleers. "Met een verkennend onderzoek weten we dat er sprake is van mensenhandel en seksuele uitbuiting in deze industrie."

Mensenhandelaar

Het is niet bekend hoe groot de webcamseks industrie in Nederland is, wél weten we dat het wereldwijd om miljarden gaat, aldus het CKM. "Deze miljarden komen terecht bij de sites en de webcammodellen die zich hier aanbieden. In Nederland zijn er ook zaken geweest van vrouwen, soms ook minderjarigen, die het geld moeten inleveren bij een mensenhandelaar."

"De belangrijkste misstand is dat we geen idee hebben wat er precies gebeurt in deze sector", zegt Ceuleers. "Mensenhandel, en seksuele uitbuiting voorop, is een onzichtbaar delict. Weinig slachtoffers komen hierdoor naar voren."

Europa

Het CKM wil nu duidelijk maken dat deze sector nog groter is met de webcamindustrie. "Het is niet gezegd dat deze sector een broeinest is van mensenhandel. Maar beleidsmakers, politici en beleidsmakers hebben geen idee wat zich hier afspeelt."

Tijdens de coronacrisis was bij de twee grootste webcamseksbedrijven een stijging te zien van 37 procent en 69 procent van het aanbod. Ook bij die bedrijven vind dwang en geweld plaats, zegt Ceuleers. Bij veel sites kan je geen melding maken van een mogelijk misstand. Daarom doet het CKM een oproep aan de staatssecretaris om in Europees verband met deze sites om tafel te gaan.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie