Binnenland
NOS

Sargentini (GroenLinks): 'Hongarije besteedt 18 miljoen euro aan campagne tegen mij'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Sargentini (GroenLinks): 'Hongarije besteedt 18 miljoen euro aan campagne tegen mij'

In september stemde het Europees Parlement met ruime meerderheid voor strafmaatregelen tegen Hongarije, naar aanleiding van een kritisch rapport van GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Bijna een half jaar later is er nog niets gebeurd en lijkt het Hongarije van Victor Orbán er mee weg te komen, tot treurnis van Sargentini.

Video niet beschikbaar

"Ik denk dat lidstaten graag wegkijken, omdat ze het vervelend vinden om kritiek op elkaar te leveren", vertelt ze in het NOS-programma Met het Oog op Morgen. "Lidstaten als Hongarije, Polen, Roemenië, Italië en Oostenrijk dekken elkaar ook af."

Toch valt het niet alleen de Oost-Europese landen te verwijten, vult Sargentini aan. "Nederland, en ook Duitsland en de Scandinavische landen, hopen dat iemand anders de kooltjes uit het vuur haalt. Maar dat gebeurt niet."

Gesponsorde tweets

Ondertussen blijft Hongarije aanvallen uitoefenen op Sargentini. "De regering heeft 18 miljoen euro uitgetrokken voor een lastercampagne tegen mij en het Europees Parlement. Dat deden ze al met krantenadvertenties en tv-spotjes, maar afgelopen week ontdekte ik dat er ook met gesponsorde tweets wordt geprobeerd Nederlandse en Belgische twitteraars te beïnvloeden", aldus de Europarlementariër.

Hongarije lijkt met de actie weg te komen, denkt EU-correspondent Tijn Sadée. "Europa is nu bezig om eenheid uit te bewaren. De focus ligt op de brexit. De 27 resterende lidstaten willen het beeld van een stevig blok uitstralen."

In dat blok mogen geen scheurtjes komen. "De prijs die daarvoor wordt betaald, is dat problemen en muurvaste dossiers vooruit worden geschoven."

Ster advertentie
Ster advertentie