Politiek
NOSNTR

Wilders gematigder tijdens speech in Hongarije: 'Bleef binnen de lijntjes'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wilders gematigder tijdens speech in Hongarije: 'Bleef binnen de lijntjes'

PVV-leider Geert Wilders sprak op de CPEC, een grote bijeenkomst van rechts-conservatieven in Europa. Wilders was de eregast van de Hongaarse premier Orbán. Op deze conferentie waren ook veel andere Europese leiders aanwezig. Ook in Den Haag werd er aandachtig meegeluisterd.

Video niet beschikbaar

"Hij werd niet alleen de Nederlandse Trump genoemd. Er werd ook gezegd dat hij de dapperste politicus van Europa is", zegt correspondent Tijn Sadée in Nieuws en Co. "Hij begon meteen over de Nederlandse media, die volgens Wilders vooraf hadden gespeculeerd over zijn optreden op het podium van de Hongaarse premier Orbán, een regeringsleider die onder vuur ligt. Er werd gezegd dat hij daarmee de formatie in Nederland zou schaden. Nee, zei Wilders, vergeet het maar. Ga naar huis, was zijn boodschap aan journalisten."

Polariserend

Het verhaal van Wilders was helemaal doorspekt door een zeer polariserende positie, vertelt Sadée. "De wij-zij tegenstelling. Hij sprak de zaal als wij toe. Wij zijn de ultraconservatieve tot radicaal-rechtse politici, een aanhang in Europa. Wij zijn de helden. Wij zijn de mensen met de moed. Wij zijn de mensen die stop zeggen tegen de links-liberale elite, zoals Wilders dat telkens noemde, die volgens hem verantwoordelijk zijn voor illegale migratie."

Ook voerde hij tegen de eurocraten in Brussel, zo kreeg Sadée mee. "Tegen de progressieve links-elite dus en tegen de wokisten. Hij zegt dat Europa intern wordt bedreigd door wokisme en door de elite die de waarden, zoals familiewaarden, allemaal kapot heeft gemaakt. Die het onderwijs aan onze kinderen, zei Wilders, heeft geperverteerd. Maar ook de middenklasse heeft geruïneerd. Extern is volgens Wilders de allergrootste bedreiging, dus de massale instroom van illegale migranten."

Formatie

De partijen in de formatie hebben aandachtig meegeluisterd naar de speech van Wilders. "Ik denk ook wel dat er iemand in Enschede opgelucht ademhaalt", doelt politiek verslaggever Ewoud Kieviet op Pieter Omtzigt van NSC. "Want Wilders bleef toch wel redelijk binnen de lijntjes met deze speech. Hij haalde geen nieuwe punten aan waar de anderen zich aan zouden kunnen storen. En voorafgaand zeiden die formatiepartners, dus Omtzigt en Yeşilgöz vooral, dat zij toch wel benieuwd waren wat hij ging zeggen."

Het leek allemaal mee te vallen voor de formerende partijen, aldus Kieviet. "Wilders zei ook daar op het podium in Hongarije dat hij hoopt dat die formatie met deze partijen gaat slagen. Als je luistert naar de speech van Wilders, was het eigenlijk zijn klassieke verhaal over migratie, maar niet dat hij daar extra dingen bij haalde om het ingewikkelder te maken in die formatie. Hij zei zelf ook dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen en echt opgelet heeft om niet op tenen te gaan staan."

"Hij was misschien wel gematigder dan veel andere sprekers op die conferentie", vervolgt Kieviet. "Hij zei wel dat kiezers genoeg hebben van de politiek van open grenzen en van massa-immigratie en hij noemde bijvoorbeeld wel opnieuw Orbán, de premier van Hongarije, zijn vriend en bondgenoot. Maar naast de inhoud van zijn speech is de boodschap die blijft hangen dat hij wilde laten zien dat dit zijn politieke familie is."

Wat heeft Wilders gezegd en wat betekent dit voor de formatie?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie