Binnenland
NOS

Over een slaperig Spaans stadje, met een bizarre ondertoon

foto: epafoto: epa
  1. Nieuwschevron right
  2. Over een slaperig Spaans stadje, met een bizarre ondertoon

NOS Met het Oog op Morgen zoomt voor een speciale zomerserie in op grensgebieden die je niet dagelijks in het nieuws hoort. Plekken met historie en spanningen. Dit keer bespraken we de grens tussen Spanje en Marokko met historicus en publicist Chris van der Heijden.

Video niet beschikbaar

Misschien heb je het wel eens gezien: de beelden van Afrikaanse jongens en mannen die de dubbele hekken van Ceuta en Melilla beklimmen. De ligging van de steden is bijzonder: het zijn beide Spaanse steden, in het Noord-Afrikaanse continent, waar Marokko ook ligt. Soms slagen ze erin om zo Spanje in te komen. Van der Heijden is wel eens in Melilla geweest om het zelf te bekijken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Er is geen stad in Europa waar zo'n grote groep moslims woont. Meer dan 50 procent." Last van de Afrikaanse migranten lijken de Spanjaarden daar niet echt te hebben volgens Van der Heijden. "Waar iedereen het in de media over heeft: die hekken, daar merk je daar helemaal geen fluit van." Hoe dat komt? Het is volgens hem veel minder heftig dan mensen denken. "Het wordt voorgesteld alsof Afrika Europa binnenvalt, maar dat valt denk ik erg mee".

'Er staan elke dag honderden mensen in de rij met handelswaar.'

Wat Van der Heijden zelf vooral heel indrukwekkend vond, was het stuk van de grens waar dagelijks duizenden handelaars staan. Dat komt omdat je geen invoerbelasting hoeft te betalen voor wat je zelf kunt dragen. Het gevolg is dat er elke dag duizenden mensen staan, bepakt en bezakt. De politie staat er met knuppels bij om de boel in het gareel te houden. "Het is een idiote toestand. Ik heb daar echt uren met grote ogen naar gekeken. Die rijen zijn honderden meters lang. Mensen staan met pakken op hun rug die hoger zijn dan zijzelf."

Twintig jaar geleden was Van der Heijden er ook geweest. Hij is late teruggekeerd omdat hij benieuwd was of het was veranderd sinds de migratiecrisis. En die verandering zag hij zeker. "Toen was het nog een slaperig Spaans stadje. En nu is het een slaperig Spaans stadje met een bizarre ondertoon."

Ster advertentie
Ster advertentie