Binnenland
KRO-NCRV

Burgemeester Halsema: Amsterdam niet uit risicozone, 'Ik maak me aanhoudend zorgen over corona'

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Burgemeester Halsema: Amsterdam niet uit risicozone, 'Ik maak me aanhoudend zorgen over corona'

"De cijfers stabiliseren op een veel te hoog niveau", zegt burgemeester van Amsterdam Femke Halsema in het radioprogramma 1 op 1. "We kunnen die alleen doen als er bereidheid is van inwoners en ondernemers. En dat kalft landelijk af."

Video niet beschikbaar

Dinsdag publiceerde het RIVM de nieuwe weekcijfers met het aantal coronabesmettingen. Hoewel dat landelijk daalt, blijft het aantal besmettingen in de hoofdstad met 623 het hoogst in Nederland. "We hebben het grootste inwonersaantal, veel bezoekers en een krappe openbare ruimte. Een derde van de inwoners is jonger dan 25 jaar", zegt Halsema over de hoge besmettingsgraad in de stad.

'De grootste proef'

Een verlenging van de mondkapjesplicht op drukke plekken in de binnenstad en in Amsterdam-West, schuift de burgemeester nog even voor zich uit. "We wachten eerst de evaluatie van de draagplicht af", vertelt de GroenLinks-bestuurder. Verzet tegen de mondkapjes neemt toe, omdat ondernemers hun inkomsten zien slinken en winkelbezoekers wegblijven. "Dit werkt alleen als er voldoende bereidheid is", legt Halsema uit, die het draagvlak in heel Nederland ziet afkalven.

Voor Halsema is de crisisbestrijding rond het COVID-virus 'de grootste proef’ in haar carrière. Op de vraag of ze ooit twijfelt over haar baan antwoordt ze resoluut: "Geen moment, geen moment. Ik realiseer me van te voren dat het burgemeesterschap geen rustig bezit is. Voor mij is de grootste proef de coronacrisis. Daar voel ik me heel verantwoordelijk in."

Woensdagmiddag heeft Halsema een bespreking met Edwin van der Sar, directeur van Ajax. Ze is vrij optimistisch over meer publiek in de Johan Cruijff Arena, maar, "het toelaten van meer toeschouwers is ook afhankelijk van het aantal besmettingen."

'Zeer ernstige incidenten'

Het afgelopen etmaal is de hoofdstad opgeschrikt door twee schietpartijen en een steekincident. Halsema spreekt van 'hele ernstige incidenten'. Op de vraag of er sprake is van een gangoorlog tussen zogenoemde drillrappers, die elkaar via muziek opstoken tot het plegen van gewelddadige incidenten, wil Halsema niet vooruit lopen. "Dat onderzoek ligt bij de politie."

Ondertussen neemt de druk op preventief fouilleren toe, een maatregel waar de burgemeester in principe voor is, maar waar geen meerderheid voor is in de raad. "Ik ben voor korte, gerichte fouilleeracties. Maar het is echt niet waar dat we hiermee zulke incidenten kunnen voorkomen."

Burgemeester Halsema: Amsterdam nog lang niet uit risicozone, “Ik maak me aanhoudend zorgen over corona”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie