Binnenland
EONOS

Thomas Dekker kiest voor theater-Tour

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thomas Dekker kiest voor theater-Tour

Het wielerleven van Thomas Dekker leek op een koninginnenrit. Hoge pieken maar ook diepe dalen. Mooie overwinningen maar ook een dopingschorsing en daarna een weinig verhullende biografie. Nu is de inmiddels 35-jarige Noord-Hollander toe aan een nieuwe carrièreswitch. Samen met prestatiecoach Joost Leenders gaat hij het theater in.

De gehele maand maart reist de oud-wielrenner door het land. Van Leeuwarden tot Bergen op Zoom en van Eindhoven tot Den Helder. In vijftien voorstellingen vertelt Dekker zijn verhaal. "Als je mijn carrière een beetje gevolgd hebt is het natuurlijk niet zwart of wit, het is een heleboel grijs en om dat op een podium te gaan vertellen lijkt mij heel leuk."

Dekker wil de toeschouwer de emoties meegeven waar een topsporter mee heeft te maken, de donkere kant maar ook de mooie momenten. In Langs de Lijn En Omstreken verklapte hij dat het wielrennen zijn grootste passie is en ook altijd is gebleven, ook in zijn donkerste periode.

De theatervoorstelling gaat Tour de Legend heten, een naam die Dekker niet zelf heeft bedacht zegt hij lachend. "Ik voel me niet echt een legende hoor."

Initiator van het project is Joost Leenders. Hij begeleidde Thomas Dekker bij zijn poging om het werelduurrecord te verbeteren, vijf jaar geleden. Het was de laatste wedstrijd van de wielrenner maar het contact bleef intact. Dat leidde er toe dat er anderhalf jaar geleden een plan ontstond voor een theatertour.

Op de planken zal er geen interviewsetting zijn, maar hoopt Dekker op wat meer dynamiek met zijn publiek. "Aan het einde van de show kunnen de mensen meefietsen en dan ga ik ze wat uitleggen wat je nou, als je op de fiets zit, voelt."

Het leven van Thomas Dekker leende zich al voor een bijzonder boek, ook in het theater valt genoeg te vertellen. Niet alleen over zijn wielerleven met alle ups en downs, maar ook over het leven daarna.

Zo kwam hij in Los Angeles in de jetset terecht nadat hij een bevallige Amerikaanse tegen het lijf was gelopen. "Dat soort dingen zijn natuurlijk allemaal niet gepland. Het fietsen op jonge leeftijd was het enige dat ik wilde. Die andere dingen in het leven, die overkomen je."

Terugkijkend concludeert Dekker dat zijn eerste 35 jaar best wel heftig zijn geweest maar dat hij blij is waar nu staat. "Normaal heb je je sport gedaan en dan beland je in een enorm zwart gat wat ik ook heb gehad, maar er is altijd wel iets wat er weer voorbijkomt en waar ik mijn schouders onder kan zetten."

Ster advertentie
Ster advertentie