Binnenland

Op weg naar 17 maart bezocht Jozephine Trehy heel Nederland

NOS
foto: Jozephine Trehyfoto: Jozephine Trehy
  1. Nieuwschevron right
  2. Op weg naar 17 maart bezocht Jozephine Trehy heel Nederland

De afgelopen weken bezocht verslaggever Jozephine Trehy allerlei delen van Nederland om het over de verkiezingsthema's te hebben met gewone mensen. Van defensie tot zorg tot onderwijs.

De doortocht begon in Zoetermeer. In die gemeente was vier jaar geleden de uitslag het meest gelijk aan de nationale uitslag. In de stad ging het over de coronacrisis: het thema wat heel 2020 beheerste. Heeft het nog invloed op de stem van de inwoners?

Dat schone energie nodig is, daar lijkt iedereen wel over uit. Maar hoe we dat gaan doen? Dat weten we nog niet helemaal. In Petten, de kop van Noord-Holland, ging Jozephine op zoek naar een oplossing. De plek heeft namelijk al veel windmolens.

Volgende stop: Amsterdam. Want de woningnood levert veel jongeren kopzorgen op, merkte Jozephine. En zeker in de hoofdstad, waar de woningen die beschikbaar zijn vaak enorm veel kosten.

In de afgelopen jaren liep het aantal daklozen in Nederland op. Dat merkten ze ook in Ede, waar Jozephine langsging bij de opvanglocatie.

Niet geheel verrassend tijdens deze coronacrisis is de vraag naar zorg. In Enschede ontmoette Jozephine mensen met een chronische ziekte die zich zorgen maken over de kosten van het eigen risico, en het aanbod van goede zorg.

Vorstenbosch in gemeente Bergheze is een van de zwaarst getroffen gebieden door de coronacrisis. Toch kijken ze daar ook verder, want wat er met corona gebeurde moet nooit meer kunnen gebeuren, vinden inwoners. Daarom moet de zorg op de schop, zeggen ze.

Een ander belangrijk dossier dan: het stikstofprobleem. In Heerenveen leeft het flink. Er werken veel mensen in de landbouw en die willen wel hun bedrijf in stand kunnen houden. Maar hoe los je het dan op?

In Almere wordt er nog flink gevoetbald door de kinderen, maar de ouders maken zich vooral zorgen over het onderwijs.

Wegen, openbaar vervoer en voortbewegen. Hoe belangrijk vinden inwoners van Wageningen het thema mobiliteit bij het maken van hun keuze?

Moet Defensie meer geld krijgen? In Havelte, Drenthe zijn ze er nog niet helemaal over uit...

Meer naar het zuiden dan, want wat verwachten Eindhovenaren eigenlijk van Den Haag als het over veiligheid gaat?

Op de laatste dag voor de stembussen sluiten, gaat Jozephine langs in Apeldoorn. Kan iedereen het nog redden in Nederland of zou er meer aandacht moeten komen voor armoede en de bijstand?

.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie