Binnenland
AVROTROS

Feit of Fictie: 'Eén op de vijf houdt een vegetarisch kerstdiner'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of Fictie: 'Eén op de vijf houdt een vegetarisch kerstdiner'

Een onderzoek van Ipsos heeft een verrassende uitkomst: één op de vijf mensen zou de familie dit jaar trakteren op een vegetarisch kerstdiner. Het onderzoeksbureau zocht uit hoe het zit met onze kerstplannen. Martijn Rosdorff onderzoekt in 'Feit of Fictie' of een groot deel van Nederland inderdaad geen vlees eet met de Kerst.

Volgens Stichting Wakker Dier neemt het aantal mensen dat maar af en toe vlees eet de afgelopen jaren toe: “In 2015 was ongeveer de helft van Nederland flexitarier. Wij denken dat dat aantal de laatste jaren sterk is toegenomen, dat zie je vooral aan het aantal vleesvervangers dat steeds meer wordt verkocht.”

Volgens de stichting is het dan ook goed mogelijk dat een deel van de Nederlands dit jaar vegetarisch eet met Kerst: “Kerst is natuurlijk een moment om uit te pakken en om wat meer te experimenteren. Dat maakt vegetarisch koken aantrekkelijk, omdat je op die manier weer eens wat nieuws probeert.”

Feit of fictie?

Peggy Schyns, van het Sociaal en Cultureel Planbureau verzamelde vorig jaar alle cijfers over vegetariërs in Nederland: ”Het percentage strikte vegetariërs schommelt rond de vijf procent.” Volgens Schyns is een vegetarisch kerstdiner bij 1 op de 5 Nederlanders dan ook onhaalbaar: “Je hebt echt de hulp van de flexitariers nodig, want met alleen de strikte vegetariërs ga je het percentage niet halen.” Ondanks toenemende populariteit van vegetarisch eten is de stelling dus, nu nog, fictie.

'1 op de 5 serveert een vegetarisch kerstdiner'

In de rubriek Feit of Fictie checkt Martijn Rosdorff dagelijks een stelling: is deze waar of niet waar? Vind meer factchecks uit deze rubriek op Eenvandaag.nl of op Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie