Binnenland
NOS

Gebruikers apneu-apparaten Philips naar de rechter voor inzage documenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gebruikers apneu-apparaten Philips naar de rechter voor inzage documenten

Honderden apneu-patiënten stappen naar de rechter. Ze gebruiken de apneu-apparaten van Philips, die mogelijk een risico vormen voor de gezondheid. Ze willen via de rechter afdwingen dat het ministerie van Volksgezondheid vertrouwelijke documenten vrijgeeft. Advocaat van de aanklagers, Mark de Hek, vertelt over het motief van de patiënten in het NOS Radio 1 Journaal.

Gebruikers apneu-apparaten Philips naar de rechter voor inzage documenten

Data

De Hek heeft samen met zijn cliënten een helder doel voor ogen. "Allereerst willen wij meer onderzoeks-data inzien. Het ministerie heeft namelijk zelf onderzoek laten uitvoeren op deze apparaten. Als we de resultaten kunnen inzien, weten we wat de problemen zijn, want die worden nu verzwegen. Ook willen we de communicatie inzien van het ministerie van Volksgezondheid en Philips, zodat we duidelijk krijgen wat er aan de hand is met de apparaten." De gebruikers hebben namelijk geen idee wat er mis is met de apparaten, vertelt De Hek.

"Ook willen we helderheid over meldingen die gebruikers hebben gedaan over problemen die zich hebben voorgedaan met de apparaten. Philips heeft in juni vorig jaar aangegeven dat er problemen zijn met deze apparaten. Wij willen weten of dit al eerder zo was, we weten namelijk zeker dat Philips al ruim voor juni 2021 op de hoogte was van problemen. Dat heeft de Amerikaanse FDA eerder uitgezocht", vertelt De Hek.

Excuses

De FDA liet weten dat Philips al jaren eerder wist dat er problemen met het apparaat waren. "Zij hebben laten weten dat er in 2015 al problemen speelden en dat Philips al keek naar oplossingen. Dit gaat over afbrokkelend schuim in het apparaat wat in de luchtwegen kan belanden. Ongeveer de helft van mijn cliënten gebruikt het oude apparaat tegen beter weten in."

Philips kwam met een statement, vertelt De Hek. "Philips beloofde in september nieuwe apparaten en alleen de helft van mijn cliënten heeft er eentje ontvangen. Maar veel van mijn cliënten zijn afhankelijk van de apparaten. Ze kunnen niet zonder, gebruiken ze het niet dan lopen ze het risico op hartfalen. En ze weten ook niet precies wat er nou mis is met het oude apparaat", vat De Hek samen.

Philips gaf in het statement ook aan dat het ze spijt. "Ik vind het mooi dat Philips hun excuses aanbiedt, maar we willen data en meer informatie over de problemen", eindigt De Hek.

item apneu

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie