Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: 'verboden gesprek' Gerard Reve en Boudewijn Büch

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: 'verboden gesprek' Gerard Reve en Boudewijn Büch

'Het verboden gesprek' tussen Gerard Reve en Boudewijn Büch wordt vanavond voor het allereerst uitgezonden in Radio Doc. Reve deed felle uitspraken tegen immigranten, linkse politici en collega-schrijvers die tot veel ophef leidden. Verder is er natuurlijk aandacht voor de wedstrijden in de eredivisie én voor de emancipatie in het vrouwenvoetbal. Dit en meer hoor je vandaag op NPO Radio 1.

Nog nooit eerder vertoonde opnamen van Gerard Reve

Vanavond om 21.00 uur in Radio Doc om 21.00 uur een nog nooit eerder uitgezonden gesprek tussen schrijven Gerard Reve en Boudewijn Büch. Een reconstructie van het duel Reve-Büch met opnamen van Gerard Reve die niemand ooit hoorde.

In 1983 maakte Boudewijn Büch voor Het Parool en de KRO een interview met Gerard Reve. Reve deed felle uitspraken tegen immigranten, linkse politici en collega-schrijvers die tot veel ophef leidden. Het Parool distantieerde zich van het gesprek en de KRO zag af van uitzending. Reve zei dat zijn uitspraken uit hun verband waren gerukt, terwijl Büch bezwoer dat hij de schrijver letterlijk had geciteerd.

Boudewijn Büch deponeerde de verzegelde banden van het interview bij de Universiteitsbibliotheek in Amsterdam. Daar bleven ze in de kluis, tot Radio Doc van de erven én de KRO toestemming kreeg een keuze te maken uit alle opnamen van het nooit eerder uitgezonden vier uur (!) lange interview, nu eindelijk geopenbaard.

Eredivisie

In Langs de Lijn wordt natuurlijk weer verslag gedaan van de eredivisie. Deze wedstrijden staan vandaag op het programma:

12.30 uur:
Roda JC - Ajax (Richard van der Made doet verslag)
14.30 uur:
FC Twente - Feyenoord (Arman Avsaroglu doet verslag)
Sparta - PEC Zwolle (Andy Houtkamp doet verslag)
16.45 uur:
FC Utrecht - SC Heerenveen (Ragnar Niemeijer doet verslag)

Daarnaast is een interview te horen met schaatsster Ireen Wüst. Verder doet Joris van den Berg verslag van shorttrack, de Wereldbeker in Dresden.

De emancipatie van het vrouwenvoetbal

De NOS gaat voortaan wekelijks een samenvatting van een wedstrijd uit de Eredivisie vrouwenvoetbal uitzenden in Studio Sport. Het is een klinkende overwinning in de lange emancipatiestrijd van het Nederlandse vrouwenvoetbal. Profvoetballer Tessel Middag (Manchester City, 39-voudig Oranje-international) kent deze geschiedenis als geen ander. De aanvallend middenvelder sloot haar geschiedenisstudie onlangs af met een scriptie over dit onderwerp. OVT spreekt om 10.00 uur met Tessel Middag vanuit Berlijn, voorafgaand aan de wedstrijd Manchester City - FFC Turbine Potsdam.

De Perstribune

Vanaf 12.00 uur zitten er weer twee prominente gasten op De Perstribune: televisieproducent René Stokvis en oud-skischansspringer Gerrit-Jan Konijnenberg.

René Stokvis was één van de eerste televisieproducenten van Nederland. Hij was de grote man achter Te land, ter zee en in de lucht en stond aan de wieg van Ik Vertrek. Stokvis begon zijn carrière als regisseur bij de publieke omroep, onder meer van grote sportevenementen. Nog altijd is hij actief met maar liefst drie mediabedrijven.

Gerrit Jan Konijnenberg zette in de jaren tachtig en negentig het skischansspringen op de kaart. Hij was de eerste en tot nu toe enige Nederlandse deelnemer aan de Vierschanzentoernee. De Olympische Spelen bleken net iets te hoog gegrepen. Tegenwoordig is Konijnenberg zakenman te Finland.

Ster advertentie
Ster advertentie