Binnenland
AVROTROS

Steeds meer bedrijven laten werknemers thuiswerken: 'Maar let op de balans tussen werk en privé'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer bedrijven laten werknemers thuiswerken: 'Maar let op de balans tussen werk en privé'

Hoewel er inmiddels al wat meer mensen af en toe een dagje op kantoor werken, blijkt het thuiswerken over het algemeen heel goed te bevallen. Zo goed zelfs dat sommige bedrijven, waaronder Twitter en Facebook, hebben besloten dat hun personeel ook na de coronacrisis niet meer terug hoeft te komen naar kantoor.

Lucas Polman, directeur van het Nederlandse softwarebedrijf Protime, stond vóór corona het thuiswerken al toe, maar heeft het nu tot de standaard verheven. "Het past goed binnen het idee van duurzaamheid van het bedrijf, bovendien waren de reacties van zijn werknemers heel positief."

Terug naar kantoor? Steeds meer bedrijven laten werknemers thuiswerken

Van werkplek naar ontmoetingsplek

Zelf werkt Polman niet altijd, maar wel regelmatig thuis. Maar wat hij een beetje mist: "De casual communicatie van de praatjes bij de koffiemachine." Om te zorgen dat collega’s niet van elkaar vervreemden, organiseert Protime eens per twee weken live meetings. Polman denkt dat de functie van het kantoor in de toekomst gaat veranderen van werkplek naar meer een ontmoetingsplek.

Zijn werknemers ervaren het thuiswerken als heel positief, zo vertelden zij hem. "Er is veel meer flexibiliteit, ze kunnen meer dan vroeger zelf hun dag indelen en het wegvallen van files is plezierig. Bovendien kunnen zij zich beter concentreren."

Goede balans

Polman houdt een vinger aan de pols bij zijn werknemers om te zorgen voor een goede balans tussen werk en privé. Zo kunnen zij aangeven wanneer ze aan het werk zijn en wanneer niet, waardoor zij zich niet ongemakkelijk voelen als ze tussendoor bijvoorbeeld even de kinderen van school halen. Door het vele thuiswerken zou het zo maar kunnen dat Protime er financieel op vooruit gaat. "Maar dat was niet de insteek", aldus Polman.

Volgens Claudi Simmes, arbeids- en organisatiepsycholoog, heeft het thuiswerken ook veel nadelen. "Vooral bij alleenstaanden speelt de eenzaamheid heel sterk. Zij worden soms diep ongelukkig door het gebrek aan sociale contacten. En soms ook doordat hun werkruimte de keukentafel is, waardoor werk en privé door elkaar heen gaan lopen."

Werk en privé

Als grootste valkuilen van het thuiswerken noemt Simmes de balans tussen werk en privé. "Een kwartiertje doorwerken wordt zo een uur. Veel thuiswerkers hebben ook het idee dat ze gecontroleerd worden en dat ze dus continue beschikbaar moeten zijn."

Volgens Simmes ligt bij thuiswerken het overwerkt raken op de loer. "Mensen hebben nu geen reistijd, waarin ze hun hoofd leeg kunnen maken. Thuis blijf je continue doorgaan. Het is belangrijk om af en toe even een wandeling te maken of even een pauze te nemen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie