Binnenland

Oekraïense les geven om vluchtelingen thuis te laten voelen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïense les geven om vluchtelingen thuis te laten voelen

Terwijl de oorlog in Oekraïne aan de gang is, willen veel Oekraïners die al langer in Nederland wonen graag iets betekenen voor hun vluchtende landgenoten. Er zijn verschillende initiatieven opgezet om vluchtelingen te helpen zodra ze in Nederland zijn aangekomen.

Oekraïners in Nederland helpen vluchtende landgenoten

Zo ook Oekraïense en Russische tolk Valéria Vinart-ka. In 1990 kwam ze naar Nederland en nu organiseert ze samen met de Radboud Universiteit drie gratis Webinars waar mensen Oekraïens kunnen leren en die blijken enorm populair te zijn. “Het loopt nu echt storm”, vertelt ze.

Eigen taal

Valéria vindt het belangrijk dat de vluchtende Oekraïners hun eigen taal kunnen horen zodra ze zijn aangekomen bij hun opvangadres. “Ik denk dat het hen een heel warm gevoel geeft. Het gaat erom dat mensen zich toch een beetje thuis kunnen voelen.” Naast een goed gevoel geven, vindt ze dat het ook erg nuttig kan zijn. “Dan moet je er wel wat meer tijd in steken.”

Webinars

Iedereen die het wil, kan zich aanmelden bij de Webinars. Hoe die er precies uit gaan zien, weet Valéria nog niet. “De eerste week even kijken hoe het loopt.” Mensen die haar cursussen online gaan volgen, zullen een kort gesprekje kunnen voeren. “en mensen op cultureel gebied wat bij leren.”

Zorgen

Valéria probeert op deze manier haar steentje bij te dragen, maar ze maakt zich wel zorgen over haar Oekraïense kennissen en vrienden. “Ik ben heel erg bang voor mijn land, steden en voor die jongens”, vertelt ze. “Maar uiteindelijk zal het toch wel moeten goed komen.”

Ondanks dat er geen oorlog is in Rusland maakt ze zich ook zorgen over haar vrienden daar. “vooral die in Moskou blijven wonen en toch wel iets willen doen. Ze zijn het niet eens met het regiem daar. Het ziet er nu heel zwart uit. ”

NC valeria oekra vluchtelingen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie