Binnenland
NTRPowNed

Dijkversterking aan de Waal gaat ten koste van grond van bewoners

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dijkversterking aan de Waal gaat ten koste van grond van bewoners

In 1995 moesten bewoners langs de Waal evacueren in verband met hoge waterstanden. Een paar jaar geleden is het Hoogwaterbeschermingsprogramma gestart, waarbij 1500 kilometer aan dijken in Nederland opnieuw worden versterkt. Soms gaat dat ten koste van het land van de dijkbewoners. Hun land wordt onteigend door het waterschap, om plaats te maken voor de dijkverbreding. Volgens de bewoners zijn er alternatieve manieren om de dijk te versterken, waardoor hun land bespaart blijft. Waarom die niet worden toegepast is hen onduidelijk.

5 Dagen... over gevolgen dijkwerkzaamheden aan de Waal

1995

Dijkbewoner Kasper Heineke woont in een dijkhuisje aan de Waal op het traject Tiel-Waardenburg. In 1995 moest hij al eens evacueren vanwege de hoge waterstand. "Maar ik bleef met de kippen en de kat achter, als een kapitein op zijn schip", vertelt hij in 5 Dagen. Destijds zijn er damwanden geplaatst in de dijk bij zijn huis. Daardoor ontstond schade aan zijn woning. "Toen kwam er een schaderegeling die heel bedroevend was." Uiteindelijk wist hij 10.000 gulden aan schadevergoeding te krijgen en is hij zelf zijn huis gaan verbouwen. "De relatie met het waterschap was wel enigszins verknald."

Nieuwe ronde

Inmiddels is er een nieuwe dijkverzwaringsronde. "Ik ben daarvoor naar die informatiebijeenkomsten gegaan. Daar werd me gezegd: 'Aan jouw kant gaat niets meer gebeuren'", vertelt Heineke. Toch wordt een deel van zijn tuin hoogstwaarschijnlijk onteigend omdat de dijk iets verbreed wordt. "En ze willen daaronder ook nog een brede strook van 5 meter, als beheerstrook. Dat gaat me te ver. Ik beheer die dijk zelf heel goed, en al 40 jaar hebben ze prima kunnen maaien en onderhouden zonder die beheerstrook. En nu moet er ineens wel een beheerstrook komen."

Dijkbewoner Hennie

Ook bij dijkbewoner Hennie Damkot wordt een stuk van zijn tuin onteigend. "Ze hebben hier de dijk nodig, omdat ze een steunberm tegen de dijk aan gaan leggen. Dus er komt een heel stuk dijklichaam tegen de huidige dijk aan te liggen. En dat betekent dat ze 350 à 400 vierkante meter van ons nodig hebben", zegt Damkot.

De reden voor de verbreding is ook voor hem onduidelijk. "Hier is genoeg ruimte aan de buitenkant van de dijk om de dijk te kunnen versterken. Of er kan voor een andere oplossing worden gekozen zoals een damwand. Daar hebben we al jaren voor gepleit, maar men wil hier kennelijk per se binnendijks versterken. Terwijl, op dit moment zie je op heel veel plekken hier langs dit stuk tussen Tiel en Waardenburg dat men toch aan de buitenkant aan het versterken is."

Reactie Waterschap

Heemraad Henk van ‘t Pad van Waterschap Rivierenland vertelt dat er bij de dijkversterking in eerste instantie wordt gekozen voor een dijkverbreding met grond, waarbij er binnendijks wordt versterkt. "Een grondoplossing binnendijks is de meest doelmatige, sobere uitvoering. Alleen daar waar een grondoplossing echt niet mogelijk is, omdat het fysiek onmogelijk is om de dijk aan de binnenkant te verbreden, werken we met damwanden."

Volgens Van ‘t Pad is er geen onduidelijkheid. "Misschien dat de bewoners die onduidelijkheid ervaren, omdat ze er zelf middenin zitten. Maar wat ons betreft is die onduidelijkheid er niet."

Hansje Brinker

De frustratie bij dijkbewoners Heineke en Damkot zit hoog. "Feitelijk verwacht ik een zekere coulance van het waterschap", geeft Heineke aan. "Wat ik heel belangrijk vind, is dat ze altijd vrij moeilijk hebben gedaan over de dijkbewoners. Maar mijn standpunt is: koester je dijkbewoners. Want zij zijn de eersten die bij calamiteiten, of wat voor probleem dan ook, aan de bel zullen trekken. De dijkbewoners zijn de Hansjes Brinker die als eerste een vinger in de dijk zullen steken als er iets misgaat.”

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie