Binnenland
NOS

Addie van der Vleuten liep als snelste ooit het Pieterpad

foto: EIGEN FOTOfoto: EIGEN FOTO
  1. Nieuwschevron right
  2. Addie van der Vleuten liep als snelste ooit het Pieterpad

Bijna 500 kilometer hardlopen in nog geen 80 uur. Addie van der Vleuten uit Best liep de afgelopen dagen voor zover bekend als snelste ooit het Pieterpad, van Groningen naar Limburg. "In 78 uur en 10 minuten", zegt hij tegen Omroep Brabant. Met de tocht haalde hij geld op voor een goed doel.

De meeste mensen lopen het Pieterpad in etappes in zo'n twintig tot dertig dagen. Van der Vleuten kwam op het idee om de tocht te maken door zijn vader, die ook meerdere delen van de route in een keer aflegde. "Hij heeft alleen nooit alle etappes kunnen lopen", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Zijn vader overleed in 2019 aan leukemie en als eerbetoon aan hem maakte de ultraloper de hele wandeling. Ook zamelde hij geld in voor KWF Kankerbestrijding.

Mooi en zwaar

Vrijdagmiddag vertrok hij uit Pieterburen en gisteravond kwam hij bij de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg. "Het was heel mooi en zwaar. Ik heb bijna continu doorgelopen en in de nacht heb ik veel regen gehad. Dan liep ik met regenbroek, regenjas en handschoenen. Dat was wel afzien."

Onderweg reed er een camper mee waarin hij kon slapen, douchen en zich kon omkleden. Op sommige stukken liepen ook andere ultralopers mee.

De nachten waren volgens Van der Vleuten het zwaarst. Tijdens het wandelen dacht hij daarom geregeld aan zijn vader, wat hem hielp door te lopen. "Ik kon daardoor wel een paar extra stappen zetten. Het gaat met ups en downs tijdens zo'n lange tocht. Soms wil je echt niet meer en een paar kilometer later kan je weer op een roze wolk lopen."

Vorig record

Het record stond sinds vorig jaar op naam van Gerben Oevermans. Hij liep het Pieterpad in ruim 88 uur. Een paar dagen voor de tocht van Van der Vleuten werd een nieuwe recordtijd van 84 uur gezet door Teun Geurts. Ook ultraloopster Irene Kinnegim wilde vorige week een recordtijd neerzetten, maar zij moest afhaken vanwege een blessure.

Bijna 500 kilometer afleggen in een keer deed de ultraloper niet eerder. Tot afgelopen weekend was 256 kilometer de langste afstand die hij aflegde. Dat was in de Ardennen. Qua parcours was die tocht uitdagender, met meer hoogtemeters.

Hij bereidde zich voor op de tocht over het Pieterpad door heel veel te trainen. "Ik zet mijn wekker om 4.00 uur en dan ga ik voor mijn werk 20 of 25 kilometer lopen. En dan 's avonds weer 20 of 25 kilometer. In het weekend nog wat langere stukken."

Vermoeid en blaren

Behalve een heel vermoeid lichaam heeft hij aan de tocht ook blaren overgehouden. "Heel veel blaren op mijn voeten door het natte weer. Ik denk dat ik nog wel even nodig heb om te herstellen."

Volgens Van der Vleuten is het Pieterpad onder ultralopers erg populair. "Zeker nu er geen wedstrijden worden georganiseerd, is het steeds meer een ding aan het worden. Het is mooi om je grenzen te verleggen en mooie dingen te zien in de natuur."

Met zijn tocht heeft Van der Vleuten zeker 11.000 euro opgehaald.

Pieterpad

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie