Binnenland

'Frustrerend dat moordenaar van onze dochter vervroegd vrijkomt'

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Frustrerend dat moordenaar van onze dochter vervroegd vrijkomt'

Ruim twaalf jaar geleden werd Tinka van Rooij vermoord in een schuur in het Brabantse Zevenbergschen Hoek. De dader, Arno N., kwam deze week vrij nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Deze week maakte de SGP bekend dat het de vervroegde vrijlating van gedetineerden wil afschaffen.

Tinka van Rooij werd op 27-jarige leeftijd om het leven gebracht toen ze uit de wiethandel wilde stappen. Haar lichaam werd gevonden in het water in de Biesbosch. Het was verpakt in landbouwplastic en met een ketting verzwaard.

De toen 33-jarige Arno N. werd later aangehouden en tot 18 jaar cel veroordeeld. Hij had Tinka vermoord met een stroomstootwapen en een klauwhamer. Nu komt hij vrij.

De ouders van Tinka kunnen het maar moeilijk verkroppen. "In Nederland kom je bij goed gedrag na twee derde van je straf uitgezeten te hebben vrij. Frustrerend, maar de wet zegt dat zo’n man geholpen moet worden."

De kans dat de ouders van Tinka de dader tegenkomen is trouwens klein. N. heeft een gebiedsverbod gekregen voor een groot deel van West-Brabant. Hij mag hierdoor bijvoorbeeld ook niet naar zijn ouders, die nog altijd in West-Brabant wonen.

Toch blijft er een kleine kans dat de ouders van Tinka Arno N. wel tegen het lijf lopen. Hoe de ouders van Tinka dan reageren weten ze niet. "Laten we gewoon maar hopen dat dat nooit zal gebeuren."

Over de moord op hun dochter werd indertijd deze reportage gemaakt

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De ouders van Tinka van Rooij vertelden in Radio EenVandaag over de machteloosheid die ze voelen. Hoe is het als de moordenaar van je dochter na twaalf jaar vervroegd vrijkomt? Ook reageerden ze op het nieuws dat een Kamermeerderheid voor het voorstel van de SGP is, om de vervroegde vrijlating af te schaffen. Verder gaf ook Sjef van Gennip, voorzitter van de raad van bestuur van Reclassering Nederland, zijn mening over het voorstel van de SGP. Hij ging in op de vraag of dit effect heeft op het resocialisatie van gevangenen die twee derde van hun straf hebben uitgezeten.

Ster advertentie
Ster advertentie