Binnenland

OKT dag 4: hier moet je op letten

foto: ANP Pro Shotsfoto: ANP Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. OKT dag 4: hier moet je op letten

[NOS] Met nog twee dagen te gaan, komen er steeds meer namen op de olympische deelnemerslijst te staan. Vandaag, op dag vier, worden de startbewijzen op de 1.500 meter voor vrouwen en de 1.000 meter voor mannen verdeeld.

Sportverslaggever Sebastiaan Timmerman vertelt je waar je op moet letten:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ruim een jaar geleden dacht NOS-analist Annette Gerritsen nog te kunnen rijden op dit olympisch kwalificatietoernooi (OKT), maar een aanhoudende knieblessure deed haar besluiten een punt te zetten achter haar schaatscarrière.

Wat vind je van het OKT tot nu toe?

"Een heerlijk, spannend toernooi. Op sommige afstanden ook heel verrassend. Hoewel de grote namen de verwachtingen gewoon waarmaken, zoals Sven Kramer en Jorrit Bergsma op de 10.000 meter."

"Of die 500 meter bij de mannen, wat was dat spannend en genieten. Ik vind het zo knap dat iedereen goed kan presteren onder de immense druk."

Wordt de 1.000 meter weer zo'n slagveld bij de mannen?

"Nou, Kjeld Nuis is wel zijn grootste concurrent kwijt. De blessure van Kai Verbij zorgt ervoor dat er achter Nuis en Koen Verweij ineens nog een plek beschikbaar komt. Hoewel Verweij trouwens ook een 5 kilometer in zijn benen heeft. Ik ben benieuwd hoe snel hij is hersteld."

"Verweij rijdt tegen Thomas Krol en dat kan voor Krol weleens heel gunstig zijn. Dat wordt een mooie rit. Ik verwacht dat Nuis, Verweij en Krol de snelsten zijn in Thialf."

Dan hebben we ook de 1.500 meter voor vrouwen. Op wie ga jij letten?

"Toch weer op Ireen Wüst, dit is haar afstand. Hoewel ik ook heel nieuwsgierig ben naar Jorien ter Mors en Antoinette de Jong, de vrouw in vorm. Zij is er echt helemaal klaar voor. Ik vond haar zo overtuigend op de 3.000 meter."

"Maar Marrit Leenstra en Linda de Vries, die tegen elkaar rijden, zijn ook twee kanshebbers op een olympisch startbewijs. Beide vrouwen reden een prima 1.000 meter. Als ik moet kiezen, verwacht ik Wüst, Ter Mors en Leenstra op het podium."

De 1.500 meter voor vrouwen is vanaf 18.18 uur rechtstreeks te volgen in een Langs de Lijn op NPO Radio 1. Vanaf 19.15 uur staat de 1.000 meter voor mannen op het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie