Binnenland
AVROTROS

2017: het jaar van #MeToo, Zwarte Piet en nepnieuws

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 2017: het jaar van #MeToo, Zwarte Piet en nepnieuws

2017 was het jaar van #MeToo, Zwarte Piet en nepnieuws. In de kerstuitzending van EenVandaag gaan we in gesprek over deze hete hangijzers met politica Sylvana Simons, Margo Smit, ombudsman bij de Publieke Omroep en journalist en optimist Ralf Bodelier.

#MeToo

Het is de meest besproken hashtag van 2017: #MeToo. Onder deze hashtag delen mensen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Zelden deden vijf letters zoveel stof opwaaien. Idolen werden persona non grata, directeuren verloren hun baan en de slachtoffers ('silencebreakers') werden verkozen tot TIME Person of the Year.

Sylvana Simons heeft zich bewust niet te veel gemengd in de #MeToo-discussie maar volgde dit onderwerp met veel interesse. "Het is tijd om ongemakkelijke gesprekken te voeren. Laten we die gesprekken vooral voeren." Volgens haar beperkt de discussie zich teveel tot namen en rugnummers en gaat het te weinig over de onderliggende machtsverhoudingen.

Nepnieuws

2017 was ook het jaar van het nepnieuws en 'alternative facts'. De Amerikaanse President Donald Trump twittert er regelmatig over en onze minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren waarschuwde voor nepnieuws uit Rusland. Margo Smit is ombudsman van de Publieke Omroep en ziet het probleem van nepnieuws toenemen maar ook hoe de term te pas en te onpas wordt gebruikt: "Mensen plakken de term op van alles, ook als het gaat over slordige journalistiek." Volgens Smit is het belangrijk secuur te blijven werken in de journalistiek: "Blijf uitleggen hoe je aan je informatie komt."

Zwarte Piet

In 2017 laaide de Zwarte Piet-discussie weer op. Een bus vol actievoerders tegen Zwarte Piet werd afgesneden op de snelweg naar Dokkum, actievoerders tegen de aanpassing van Zwarte Piet bestormden een basisschool om pepernoten uit te delen: de discussie verhardde. Ook het huis van Sylvana Simons werd besmeurd door pro-Piet demonstranten. Zij maakt zich hard voor de aanpassing van Zwarte Piet en zou graag zien dat de politiek zich mengt in de discussie. "De NPO heeft met het Sinterklaasjournaal een belangrijke rol in de discussie omdat het verhaal hier gefaciliteerd en gefinancierd wordt met publiek geld".

Ster advertentie
Ster advertentie