Binnenland

Kees Boonman: 'Inspector Columbo van het Binnenhof'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kees Boonman: 'Inspector Columbo van het Binnenhof'

Hij heeft vaak zijn informatie uit de eerste hand, heeft humor en is een plaaggeest voor politici. Collega's over Kees Boonman, die na elf jaar stopt als presentator van het programma Kamerbreed en weggaat bij avrotros.

Margreet Spijker, presentator WNL op Zaterdag:

"Ik weet dat er ooit over hem geschreven is dat hij de (Inspector) Columbo van het Binnenhof is. Op onverwachte wijze komt hij met cruciale informatie. Kees Boonman is een uitstekende duider, heeft vaak informatie uit de eerste hand. Een voorbeeld van zijn journalistieke attitude: Vanwege de Brexit zit Kees een week in Brighton voor het labourcongres. Zodat ik als luisteraar weet dat hij werkelijk probeert te achterhalen welke sentimenten er leven, wie wat vindt en wat daar speelt."

Zijn vlogs worden door collega's geroemd. "Ik vond het goed en nuttig dat hij onlangs is begonnen met vloggen op het Binnenhof en dat met zoveel zelfspot deed."

Quote

Een toontje van ik-neem-u-net-niet-helemaal-serieus-maar-toch-ook-weer-wel

Tijs van den Brink

Peter Kee, Nieuws BV (BNN-VARA), parlementair journalist:

"De luisteraar gaat een Binnenhofwatcher missen met een schat aan kennis en ervaring. Een man die ontwikkelingen in historisch perspectief weet te zetten. Dat soort mensen zijn schaars geworden omdat de meesten na een paar jaar in Den Haag overstappen naar de dark side (voorlichting). Ervaren rotten in de journalistiek heeft de luisteraar nodig. Mensen die zonder aanziens des persoon durven te duiden. Kees zegt wat hij vindt en dat is een bijzondere kwaliteit."

"Een Prinsjesdag zonder Kees aan mijn zijde is geen Prinsjesdag. Fijne collega, met fijne eentweetjes. Soms ietwat lang van stof en nauwelijks te onderbreken, maar altijd tot the point en met een flinke dosis humor. En bijna altijd net op tijd of net niet op tijd aanwezig. Onze facebooksessie was wel een hoogtepunt, daar hadden we er echt meer van moeten maken. Of kan dat nog steeds Kees? Ik ben voor! Kees & Kee, ik zie het wel zitten."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bertine Moenaff, politiek-redacteur Dit Is De Dag (EO):

"Van Kees krijg je altijd een glimlach op je gezicht. Ik ga Kamerbreed heel erg missen als vast moment op de zaterdag. En Kees scharrelend door de wandelgangen in Den Haag (vaak met plastic tasje), vaak met Liesbeth Witteman in zijn slipstream voor de Keesvlog. Ik vind zijn onderkoelde interview toontje heerlijk. Er zit altijd humor in. En je weet dat hij een presentator is met een lange en grote liefde voor de politiek. Dat is aanstekelijk."
Quote

<em>Kamerbreed</em> was een baken van rust en overpeinzing in een gek gehypte wereld.

Wieger Hemmer

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Max van Weezel, parlementair journalist en presentator Argos & Met Het Oog Op Morgen:
"Als groot voorstander van slow journalism ga ik een programma missen waarin (zoals Alexander Pechtold zei) je ook nog een komma kunt zetten voordat je tot een punt komt. En een presentator die de meester van het zuigende interview is."

Wieger Hemmer, presentator WNL Opiniemakers:
"Kamerbreed was een baken van rust en overpeinzing in een gek gehypte wereld. Kees' intelligentie en fijnbesnaarde ironie zijn een plaaggeest voor politici en een weldaad voor de luisteraar. De Keesvlog was raak in alle facetten."
Tijs van den Brink, presentator Dit is de Dag:
"Wat ik het meest ga missen aan Kees is zijn sonore stemgeluid, in combinatie met z’n interviewtechniek. Er zit vaak een toontje in zijn vragen, een toontje van ik-neem-u-net-niet-helemaal-serieus-maar-toch-ook-weer-wel. Dat toontje was zodanig dat z’n gasten het pikten. Dat vind ik knap en ga ik missen. En de luisteraar vast ook.
En voor wat betreft zijn analyses: ik vind eigenlijk dat Kees iets uitgesprokener zou mogen zijn. Je werkt voor en namens een ledenomroep tenslotte, dus probeer ook eens namens die leden te spreken, je hoeft niet neutraal te zijn. Maar daar is Kees absoluut niet van. Ondanks dat ik dat vind, wilde ik toch altijd even horen wat Kees ervan vond. Ook dat is weer knap van hem."
David van der Wilde, politiek redacteur De Nieuws BV:
"Zonde! Dat is het en dat blijft het. Want wie van politiek houdt, houdt van Kees en van Kamerbreed. Sommige programma's zijn monumenten en bepaalde presentatoren zijn meer dan stemmen, een combinatie van die twee is zeldzaam en na vandaag nog zeldzamer. Ik ken geen interviewer of commentator die zo soepel over het koord van venijn en charme loopt. Er is geen duider die Den Haag, Brussel als Londen zo goed kent als Kees.
Voor mij was het een voorrecht om eerst als student college van Kees te krijgen op de Universiteit Leiden, hem later als stagebegeleider te mogen kiezen en uiteindelijk in Den Haag opnieuw tegen te kunnen komen. Hij is het politiek dier waar ik naar opkijk en bovenal heel graag naar luister."
Luister naar de laatste Kamerbreed met Kees Boonman en minister president Mark Rutte. Vandaag tussen 13.00 - 14.00 uur. Terugluisteren kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie