Binnenland
NOS

Skiënde kerstmannen en ijspegels aan het plafond: tuincentra is niets te gek

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Skiënde kerstmannen en ijspegels aan het plafond: tuincentra is niets te gek

Skiënde en zingende kerstmannen, kerstdorpen met feeërieke verlichting, rendieren en ijspegels aan het plafond. Het kan allemaal niet op in de tuincentra. Maar er wordt in deze kersttijd dan ook héél veel geld verdiend.

Skiënde kerstmannen en ijspegels aan het plafond: tuincentra is niets te gek

Harde cijfers over de omzet van tuincentra in de kerstperiode zijn er niet. Een ding is wel zeker: marktleider Intratuin zag naar eigen zeggen de kerstomzet de afgelopen tien jaar bijna verdubbelen, tot 135 miljoen euro. "Ondanks dat er een economische crisis inzat, waar we natuurlijk ook last van hebben gehad", zegt Intratuin-directeur Peter Paul Kleinbussin in het NOS Radio 1 Journaal.

"Die stijging heeft zich vooral voorgedaan na 2014. Mensen willen het gezellig maken thuis. Er is veel ellende in de wereld en in ons land, mensen trekken zich een beetje terug met het gezin en vrienden. Kerst is daar een mooi moment voor."

Tuinbranche Nederland schat de kerstomzet van alle tuincentra op ongeveer 300 miljoen euro. "Ook de laatste weken zijn de reacties zeer positief. Ik hoor omzetstijgingen tot wel 20 procent in vergelijking met vorig jaar", zegt Brenda Horstra namens de brancheorganisatie.

Klassiek grootste thema

Marktonderzoeker GfK is overigens een stuk voorzichtiger over de kerstomzet van tuincentra. GfK heeft een consumentenpanel; daaruit zou blijken dat de tuincentra in 2018 goed waren voor de verkoop van 100 miljoen euro aan kerstbomen en kerstartikelen.

Horstra: "Dit jaar zie je veel roze, maar klassiek blijft het grootste thema: rood, groen, rood, goud en zilver." Ook notenkrakers (houten poppetjes) zijn dit kerstseizoen erg gewild. "En alles met natuur, en heel veel verlichting natuurlijk."

Volgens marktonderzoeker GfK kocht vorig jaar 53 procent van de Nederlanders kerstartikelen en/of -bomen. Zo'n 7 procent van de verkopen ging naar internetwinkels.

Ster advertentie
Ster advertentie