Binnenland

Gemengde gevoelens over plan van fitnessbranche voor ex-coronapatiënten

AVROTROS
foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Gemengde gevoelens over plan van fitnessbranche voor ex-coronapatiënten

De fitnessbranche lanceert vandaag een plan om ex-coronapatiënten te helpen met hun herstel. Dat wordt uitgevoerd door gespecialiseerde sportscholen, zogeheten preventiecentra. Dit kan een oplossing zijn voor mensen met langdurige klachten, maar er is ook kritiek.

Directeur van C-Support, Annemieke de Groot, dat advies en begeleiding geeft aan post covidpatiënten, kijkt met gemengde gevoelens naar dit plan. "Voor mensen met langdurige klachten is het belangrijk dat je goed kijkt naar hun belastbaarheid. We moeten ervoor waken dat ze ongebreideld flink gaan trainen omdat ze denken dat dan hun conditie opgebouwd wordt."

Dosering

Volgens De Groot is het soms veel beter om gedoseerd te kijken. Wanneer moet er bijvoorbeeld een logopediste, een ergotherapeut of een diëtiste even meekijken? Ze raadt aan om met verschillende disciplines kijken wat het beste is om voor de patiënt te doen.

Nu moeten ex-coronapatiënten zich binnen 4 maanden melden voor herstelzorg. C-support vindt die periode veel te kort. Het Zorginstituut heeft vorige maand gezegd dat het openstaat voor verbetering van de regeling, maar C-support vindt niet dat dat het enige is dat moet veranderen. Want er is ook gebrek aan samenwerking tussen partijen. "Ook in de behandeling kan er heel veel fout gaan, los van die regeling."

Verzekeraars staan open voor fitnessbranche

Patrick Rijnbeek is directeur van NLActief, dat een herstelprogramma heeft gemaakt voor ex-coronapatiënten, waarbij ze verder - veilig en in de buurt - kunnen werken aan hun herstel. Met behulp van professionals krijgt iemand in het fitnesscentrum de begeleiding die hij of zij nodig heeft in de afbouw van de revalidatie.

Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekeraars. Mensen gaan het zelf betalen, maar NLActief staat open voor een gesprek met de zorgverzekeraars hierover. Die zijn overigens wel geïnteresseerd in de fitnessbranche, zeker nu ze weten dat die zich bezighoudt met preventie.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie