OMT-lid Kluytmans: nieuwe lockdown na zomer niet uitgesloten
- Nieuws
- OMT-lid Kluytmans: nieuwe lockdown na zomer niet uitgesloten
Het gaat weliswaar de goede kant op met de vaccinatiecampagne en de dalende corona-besmettingen in ons land, maar volgens OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans moeten we wel rekening houden dat we in het najaar opnieuw in een lockdown terechtkomen. "Dat is niet uitgesloten, maar we hopen natuurlijk van niet", zegt hij bij 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Volgens OMT-lid en arts-microbioloog Jan Kluytmans blijft de vrees gegrond dat een nieuwe corona-variant een voet tussen de deur kan krijgen tegen het einde van dit jaar ook al is dan het gros van de Nederlanders gevaccineerd.
De bestaande vaccins zouden dan minder goed kunnen werken tegen een nieuwe corona-variant en dan moet je het vaccin aanpassen. "Waarvoor we de vrees hebben is een escape variant en dan zou je het vaccin tijdelijk moeten aanpassen. Niet omdat het vaccin dan niet meer werkt, maar omdat het dan minder goed werkt. En dan zal je ook aanvullende maatregelen moeten nemen om de maatschappij op een veilige manier te laten functioneren."
Middelbare scholen weer open
Kluytmans houdt gemengde gevoelens over aan het door het kabinet ondersteunde besluit van onderwijsminister Arie Slob om de poorten van het middelbaar onderwijs weer wagenwijd open te zetten. Vanaf 31 mei mogen de middelbare scholen open, vanaf 7 juni moeten ze allemaal weer open. Kluytmans denkt er het zijne van. "Het OMT adviseert de regering, de regering neemt politieke besluiten. Maar of dit vlak voor de zomervakantie een verstandig besluit is, daar heb ik mijn twijfels bij."
En dat komt erop neer dat alle leerlingen weer kunnen plaatsnemen in de klas, zonder inachtneming van de corona-voorzorgsmaatregel van anderhalve meter afstand. Die anderhalve-meter-regel geldt weliswaar ten opzichte van leerkrachten, maar de praktijk van een vol klaslokaal is nu eenmaal weerbarstiger, weet ook Kluytmans. "Het risico om dan besmet te raken met het virus, wordt nu voor die leraren extra groot."
Frequent testen
Vandaar dan ook de voorwaarde dat leerlingen en leerkrachten zich twee keer per week dienen te laten testen. Want alleen dan is de openstelling van het middelbaar onderwijs verantwoord, vertelt Kluytmans aan Sven Kockelmann. "Frequent testen dus. Het is ook de enige manier om de openstelling van de scholen zo veilig mogelijk te laten geschieden." Om eraan toe te voegen: "Als alle leraren en leerlingen zichzelf dus twee keer per week testen, bestaan die extra risico's niet."
Kluytmans voelt zich gesterkt in deze opvatting door de goede ervaringen van de FieldLab-experimenten de afgelopen maanden in ons land. "We kunnen dus best grote groepen bij elkaar brengen, zolang ze maar worden getest. Dat hebben we bij de fieldlabs gezien."
Tegelijkertijd heeft de aan het Bredase Amphia-ziekenhuis verbonden medicus zijn twijfels over de haalbaarheid van deze voorwaarde van twee per week zelf - / thuistesten. "Zelf even een test doen is niet zo moeilijk en er zijn ruim voldoende testen. Maar je moet het belang van testen heel goed uitleggen. Dat moet en kan beter. Voor de testbereidheid is dit zelfs cruciaal. Alleen al die discussie nu over het doen van testen is niet goed voor die testbereidheid."
Testwet
Dat ondertussen Hugo de Jonge afgelopen nacht eindelijk zijn testwet door de Eerste Kamer heeft geloodst, kan alleen maar de goedkeuring wegdragen van Kluytmans. Aan de hand van deze wet kan de demissionaire VWS-minister en onze 'chef Corona' verplichte sneltests gaan inzetten als hij dat nodig acht. Bovendien wordt er nu een quarantaineplicht van kracht voor mensen die uit een hoog risicogebied komen. Een verstandig besluit, oordeelt Kluytmans.
Zomervakantie
Met het oog op de naderende zomer heeft Kluytmans het liefste dat Nederlanders terughoudend zijn met het boeken van vakanties naar het buitenland. Zijn devies is dan ook: vier gewoon je zomervakantie in eigen land. En als je dan ook een vakantietrip boekt, blijf dan dichtbij huis, meent hij. "Vooral de exotische reisoorden zou ik afraden. Op het gebied van besmettingsgevaar zijn dat echt de risicovolle gebieden."
Vermeende oorsprong corona-virus
Kluytmans volgt met argusogen de inmiddels weer in de VS opgelaaide discussie over de vermeende oorsprong van het corona-virus. Met als brisante vraag: komt dat coronavirus toch niet uit een Chinees laboratorium? Deze eerder gezaaide twijfel heeft nieuwe zuurstof gekregen na uitlatingen van Dr. Anthony Fauci, de 'Amerikaanse Jaap van Dissel'.
De topviroloog liet in The Wall Street Journal en andere Amerikaanse media optekenen dat hij er toch niet helemaal van overtuigd is dat de pandemie op een natuurlijke wijze is ontstaan. Ook de Amerikaanse Nobelprijswinnaar David Baltimore heeft hierover twijfel gezaaid.
Kluytmans laat desgevraagd weten dat die vraagtekens van Fauci bij de vermeende oorsprong van het coronavirus volkomen terecht zijn. Als er daadwerkelijk laboratorium medewerkers in korte tijd met covid-achtige klachten in het ziekenhuis in Wuhan zijn beland begin vorig jaar, dan moet daar wel naar grondig naar worden gekeken volgens Kluytmans. "Het is een laboratorium dat onderzoek doet naar dit soort virussen en toevallig in de omgeving ligt waar dit virus voor het eerst is gevonden. Die toevalligheid kan toeval zijn maar daar moet je dan wel serieus naar kijken."
Niet bij vleermuizen gevonden
Als het aan Kluytmans ligt moeten dan ook alle opties op tafel komen te liggen met betrekking tot de uiteindelijke herkomst van covid-19. "Feit is wel dat het virus dat nu bij de mens is aangetroffen, nog niet bij een dierlijke gast is gevonden. Het is in elk geval niet bij vleermuizen gevonden. Dat is uiterst onbevredigend. Want je wil een sluitende verklaring hebben." Het kan dus wel degelijk uit een laboratorium afkomstig zijn, meent Kluytmans.
Dat de Wereldgezondheidsorganisatie, met aan boord onze eigen viroloog en OMT-lid Marion Koopmans, begin dit jaar na een bezoek China heeft geconcludeerd dat de de laboratorium-optie is uitgesloten, neemt Kluytmans voor kennisgeving aan."Die WHO-missie naar Wuhan kreeg te maken met veel restricties. We weten het dus nog niet."
OMT-lid Kluytmans sluit nieuwe lockdown na zomer niet uit
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.