Binnenland
WNL

Migratieburgemeester Weterings: vorderen van panden noodzakelijk bij grotere aantallen Oekraïense vluchtelingen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Migratieburgemeester Weterings: vorderen van panden noodzakelijk bij grotere aantallen Oekraïense vluchtelingen

Als het aantal Oekraïense vluchtelingen in Nederland blijft stijgen, zullen gemeenten op den duur panden moeten gaan vorderen om opvang te realiseren. Dat zei burgemeester van Tilburg Theo Weterings donderdagochtend in Sven op 1. De burgervader, die het dossier onder zijn hoede heeft namens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten noemt het aanwijzen van locaties een reële optie, ook als de eigenaren daar niet aan mee willen werken.

Video niet beschikbaar

“Er bestaat al een wet die burgemeester toestaat om dat te doen”, vertelt Weterings. Hij benadrukt dat dit scenario met de huidige aantallen – zo’n vijftigduizend vluchtelingen – nog niet actueel is. “Maar het is goed om het als mogelijkheid te hebben.”

Eind juni moeten de gemeenten plek hebben gecreëerd voor 75 duizend Oekraïners. “Dat is bijna onmogelijk, maar dat zie je vaker in crisissituaties”, reflecteert Weterings. “Iets kan eigenlijk niet, maar moet toch. Er is genoeg wil bij alle vrijwilligers en bestuurders om het toch voor elkaar te krijgen.”

'Zo concreet mogelijk'

De Brabantse burgervader stelt dat de landelijke overheid “zo concreet mogelijk moet zijn” ten aanzien van de vluchtelingencrisis. “Zeker als de aantallen gaan oplopen en er grootschalige centrale opvang nodig is, wordt menskracht een groot probleem. Daarover moet met het rijk gesproken worden.”

De gemeenten houden ook nog steeds rekening met scenario’s waarin de aantallen drastisch oplopen. “Dan zal er naar containerwoningen of tenten gekeken moeten worden”, aldus de burgemeester. Als de oorlog in Oekraïne intensiveert, komen dat soort scenario’s volgens Weterings in beeld.

Migratieburgemeester Theo Weterings (5 mei) - Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie