Binnenland
NOSNTR

Wie is de man die op de stoep stond bij het huis van Sigrid Kaag?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wie is de man die op de stoep stond bij het huis van Sigrid Kaag?

Een 29-jarige Amsterdammer belde deze week aan bij de D66-leider Sigrid Kaag, met een brandende fakkel in z’n hand. Ook schreeuwde hij complotleuzen. Zijn actie was live te volgen via social media. Het lijkt om dezelfde man te gaan die drie weken geleden bij het huis van demissionair minister Hugo de Jonge werd aangehouden. Wat is hier aan de hand?

Wie is de man die Sigrid Kaag belaagde?

“Hij gelooft dat hij door God gestuurd is om deze demonstraties te doen”, vertelt journalist Hans de Vreij in Nieuws & Co. Hij volgt de anti-coronademonstraten goed. “Hij maakt onderdeel uit van een kleine, maar invloedrijke club.”

Kleine club

De club, waar Max van den B. bij hoort , bestaat maar uit vijf mensen. Deze groep heet ‘Onrecht TV’ en wordt, volgens De Vreij, aangestuurd door één bepaald persoon. “Het wordt geleid door ene Eline van Noordende. Ze staat ook wel bekend als Eline Reiger. Die stuurt idioten als Max aan. Ik denk dat zij de kwade genie is achter deze acties”, legt hij uit.

Deelnemers van deze groep zorgen er ook voor dat de acties worden gefilmd en daarna op social media worden gezet. “Het filmpje van deze actie werd onmiddellijk daarna verwijderd, omdat zij kennelijk zelf ook besefte dat dit over de schreef was gegaan.”

Invloed

Er kwamen vandaag verschillende reacties uit Den Haag over de actie van Max van den B. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vindt dat woorden van de partij Forum van Democratie dit soort mensen beïnvloeden. "Woorden doen ertoe", zei De Jonge. "Spreken over tribunalen en dat politici achter de tralies zouden moeten, de hele manier waarop Forum voor Democratie woorden kiest, dat is niet zonder gevaar. Er zijn mensen die zich daardoor gelegitimeerd voelen om over te gaan tot gedrag dat ver, ver over de grens is. Dat je niet anders kunt zien dan als bedreiging of intimidatie en daarom ook niet onschuldig is."

De Vreij vertelt de woorden van Forum van Democratie grote impact hebben op de groep. Volgens hem is het grootste gedeelte van Onrecht TV fan van de politieke partij. “Een enkeling neigt naar de PVV, maar het is toch echt Forum wat populair in deze kringen is.” Niet alleen de groep van Max van den B. kijkt naar de woorden van de partij. “Het geldt voor een scala aan groepen die zich verzetten tegen de maatregelen.”

Gezag

Velen van de anti-coronademonstranten erkennen, volgens De Vreij, het gezag niet van de overheid. “Als er een rij van ME’ers staan, dan vinden zij dat ze het recht hebben om daar doorheen te breken. Ze zijn dan ook ontzettend verontwaardigd als ze een tik krijgen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie