Binnenland
AVROTROS

Tweede ramadan in coronatijd komt eraan: moslimorganisatie wil met kabinet in overleg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede ramadan in coronatijd komt eraan: moslimorganisatie wil met kabinet in overleg

Over een paar weken is het weer zover: dan begint de ramadan. De vastenmaand is altijd al lastig, maar met de geldende corona-maatregelen wordt dat lastiger. Terwijl burgemeester Aboutaleb (Rotterdam) zei dat het 'voor heel veel mensen ingewikkeld wordt zich eraan te houden', deed zijn collega Marcouch (Arnhem) juist een 'thuisblijfoproep'. Bestuurslid Saïd Bouharrou van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) houdt vertrouwen: "De vorige keer ging het goed, dus ik maak mij er niet zoveel zorgen over."

Video niet beschikbaar

Er ontstond enige consternatie over de woorden van Aboutaleb, die volgens sommigen suggereerden dat moslims zich tijdens de ramadan per definitie niet aan de avondklok en de andere coronamaatregelen zouden houden. Bouharrou heeft het niet zo opgevat: "Het kwam er een beetje ongelukkig uit. Het is niet zo dat 1 miljoen moslims zich niet aan de maatregelen zouden kunnen houden. Dat is niet het geval. En ook niet onze ervaring."

Overnachten in de moskee

Bouharrou en de rest van het bestuur van het CMO maken zich over iets anders zorgen: "Verschillende moskeeën en islamitische organisaties hebben het plan opgevat om mensen te laten overnachten." Het bestuurslid noemt dat een onverstandig idee.

Het Contactorgaan wil mede dat de avondklok naar 22.00 uur gaat, dat helpt volgens Bouharrou alleen bij het breken van het vasten. Dat gebeurt tussen 21.00 en 22.00 uur, waarna moslims eventueel nog familie zouden kunnen opzoeken om de iftar (het nachtelijk eten) te houden. "Maar daarvoor samenkomen is ook niet verantwoord. Vorig jaar hebben we ons daar goed aan gehouden, dus hopelijk dit jaar net zo."

Het nachtgebed

Na het ingaan van de avondklok is er nog een ander belangrijk moment tijdens de Ramadan: het nachtgebed, de tarawih. "Of de avondklok nou om 21.00 of 22.00 uur ingaat, dat maakt dan natuurlijk niet uit."

Bouharrou wil zijn mede-gelovigen daarom oproepen dit jaar opnieuw voor een andere ramadan-beleving te gaan. "Focus op de bezinning. Hou meer rekening met spiritualiteit en de afstand tussen jou en de heer, en iets minder met het lekkere eten. Ramadan is meer dan gezelligheid alleen, en ik vond dat de moslimgemeenschap dat goed heeft gedaan, dus ik maak mij daar niet zoveel zorgen over."

Said Bouharrou

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie