Binnenland
NOSNTR

Zonnige Koningsdag zorgt voor drukte in parken en op straat

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zonnige Koningsdag zorgt voor drukte in parken en op straat

In veel steden in Nederland zijn parken afgesloten of ontruimd omdat het er te druk werd. Vanwege het mooie weer kwamen mensen daar samen om Koningsdag te vieren. Amsterdam en Utrecht hebben opgeroepen om weg te blijven vanwege de drukte en ook in Haarlem, Maastricht, Breda, Groningen, Leeuwarden, Rotterdam en Tilburg is het op sommige plekken erg druk.

Door het grote aantal mensen dat door Koningsdag de straat op is gegaan kan op veel plaatsen de anderhalve meter afstand niet in acht worden genomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In Amsterdam was het veel te druk in het Vondelpark, het Sarphatipark en het Oosterpark. De parken werden in de loop van de middag afgesloten. Niemand mocht er meer in, er mochten alleen nog mensen uit. Veel mensen hadden vanochtend koelboxen en volle boodschappentassen meegebracht naar het park. Al snel werd het te druk.

Het Vondelpark is door de politie ontruimd. De politie en mobiele eenheid waren met busjes en te paard aanwezig om mensen naar de uitgang te begeleiden. Uit angst gearresteerd te worden vluchtten veel mensen rennend naar de uitgangen.

Inmiddels is het Vondelpark leeg, het blijft tot morgenochtend afgesloten voor publiek. Veel mensen zijn daarna naar het Leidseplein getrokken. Daar is het volgens verslaggever Vincent van Rijn in Nieuws en Co "ontzettend druk" en er hangt een "broeierige, gespannen sfeer". Op het plein is veel politie en ME aanwezig, meldt Van Rijn.

Ook elders in Amsterdam was het erg druk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook het Valkenburgpark in Breda is vanwege de drukte en een paar opstootjes door de politie en mobiele eenheid ontruimd. Voor het park, het centrum en het stationsgebied is een noodverordening afgekondigd. Omroep Brabant meldt dat ook alle horeca dicht moet in die gebieden.

Eerder al was de ingang van park Valkenburg gesloten. Net als in het Spoorpark in Tilburg mochten mensen alleen nog het park uit.

Verder heeft de politie ingegrepen in Haarlem. Aan het Spaarne waren honderden mensen bijeengekomen om Koningsdag te vieren. De politie heeft de Damstraat richting het Spaarne afgesloten en ook verkooppunten van de horeca zijn gesloten tot het weer rustiger is. De gemeente roept mensen op om te vertrekken.

Geluidsoverlast en drankmisbruik

In Groningen is een deel van het Noorderplantsoen 'schoongeveegd' door de politie, meldt RTV Noord. Ook hier roept de gemeente op weg te blijven. In Leeuwarden is het erg druk in de Prinsentuin. De politie handhaaft hier alleen met betrekking tot geluidsoverlast en drankmisbruik. Op de coronamaatregelen wordt volgens Omrop Fryslân niet gehandhaafd.

Utrecht roept mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen. Met name in park Lepelenburg, rond het Wed, de Ganzenmarkt en aan de Oudegracht is het te druk. Er zijn net als in Amsterdam veel handhavers op de been om alles in goede banen te leiden.

De gemeente Rotterdam vraagt mensen weg te blijven uit het Kralingse Bos, de Witte de Withstraat, Noordplein en de Kop van Zuid.

Noodverordening

De gemeente Arnhem riep vandaag mensen op uit de buurt blijven van de Markt in het centrum, waar een demonstratie werd gehouden door een groep die zichzelf 'Weg met dit kabinet' noemt. Ruim 1000 mensen zijn door de gemeente toegelaten tot de Markt om te demonstreren.

Een deel van de betogers verliet rond 15.00 uur het plein voor een protestmars door het centrum. Dat duurde ongeveer drie kwartier, waarna de demonstranten terugkwamen op de Markt. Vijf mensen zijn gearresteerd, verder is de mars rustig verlopen. Inmiddels is het plein langzaam leeggestroomd.

Burgemeester Marcouch van Arnhem had uit voorzorg al een noodverordening uitgevaardigd tot 22.00 uur, vanwege de vrees voor ernstige verstoring van de openbare orde op verschillende plekken in de stad. Er werd onder meer rekening gehouden met confrontaties tussen voetbalsupporters, maar de politie zegt dat er vanmiddag geen hooligans in de stad waren.

In Den Haag is de drukte volgens de gemeente vooralsnog beheersbaar.

drukte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie