Onderzoek
WNL

Wat zit er in de zwarte koffers van de 'veiligheidsmannetjes' op Koningsdag?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat zit er in de zwarte koffers van de 'veiligheidsmannetjes' op Koningsdag?

Koning Willem-Alexander blaast op Koningsdag 57 kaarsjes uit. Het feestje viert hij dit jaar met zijn familie in Emmen. Maar daar wordt hij steevast vergezeld door 'veiligheidsmannetjes' met zwarte koffers.

Het Misdaadbureau BONUS: Wat zit er in het mysterieuze koffertje van de beveiliging? ‘Koningsdag is een ongekende veiligheidsoperatie’ - Het Misdaadbureau

Voormalig voorzitter van de Politiebond Jan Struijs vertelt in Het Misdaadbureau dat de beveiliging van de koning op Koningsdag 'echt topsport' is. "Je moet maar eens een keer vijf of zes uur langs álles in de gaten houden." Het zijn enorm veel prikkels en onregelmatigheden waar de beveiligers en politieagenten alert op moeten zijn.

Ieder jaar zie je ook tal van 'veiligheidsmannetjes' rondlopen met zwarte koffers. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom vertelt dat het uitklapbare kogelwerende schermen zijn, die snel kunnen worden gebruikt om de koning indien nodig te beschermen.

Grote veiligheidsoperatie

De stoet zal dit jaar vermoedelijk kleiner zijn dan in Rotterdam, zegt koningshuisdeskundige Coks Donders. "Dat heeft met verschillende dingen te maken, zoals de grootte van de stad. Het is dit jaar in Emmen, toch wel een andere plek dan de grote stad Rotterdam waar met veel meer dingen rekening gehouden moet worden."

Hoe dan ook zal het volgens Donders een grote veiligheidsoperatie zijn. "Ik weet bijvoorbeeld dat als je het nieuws een beetje hebt gevolgd rondom Emmen, er bepaalde dingen zijn die de koning niet kan doen die de plaatselijke bevolking wel graag had gewild. Omdat het vanwege de veiligheid gewoon niet kan."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie