Binnenland
NOS

FNV-leden stemmen op nieuwe voorzitter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FNV-leden stemmen op nieuwe voorzitter

Wordt het meer actievoeren of juist met onderhandelen proberen resultaten te halen? De bijna 1 miljoen leden van vakbond FNV kunnen vanaf vandaag stemmen voor een nieuwe voorzitter. De huidige, Han Busker, heeft aangekondigd dat hij in maart vertrekt.

De strijd gaat tussen de huidige vice-voorzitters Kitty Jong en Tuur Elzinga. Jong presenteert zich als actievoerder; Elzinga, die recent als pensioenonderhandelaar het pensioenakkoord sloot, denkt dat met onderhandelen betere resultaten geboekt worden.

"Voor het eerst in tijden, acht jaar, is er meer dan één kandidaat en dus ook echt wat te kiezen", vertelt economieredacteur Nik Wouters in het NOS Radio 1 Journaal. "Over de meeste dingen zijn ze het wel eens."

Dat verschil tussen de twee kandidaat-voorzitters bleek ook tijdens een bij vlagen pittig debat, gisteravond. "Met Kitty lopen we het gevaar dat we aan invloed in gaan boeten in Den Haag", zei Elzinga. Jong reageerde: "Politiek is per definitie onbetrouwbaar. Werkgevers zijn heel vaak opportunistisch. Wij zijn naïef daarin."

Volgens haar is het gevaarlijk om als vakbond grote sociale akkoorden te sluiten, zoals het sociaal akkoord uit 2013 en het pensioenakkoord. "Het kost ons leden. Je wordt er niet sterker van. We doen het voor een maatschappelijk belang, maar we zijn een ledenvereniging."

Akkoorden

"Het pensioenakkoord hebben we voorgelegd aan de leden en meer dan driekwart heeft ermee ingestemd", zei Elzinga daarover. Uiteindelijk gaat het er volgens hem om welk resultaat je binnenhaalt. "Als je niet aan tafel wil zitten om samen resultaten af te spreken, dan laat je het aan de goden, of erger nog aan die onbetrouwbare politiek van jou."

Jong zei in het debat dat ze alleen nog wil gaan voor grote sociale akkoorden als die 100 procent binnen de FNV-agenda passen. "Als je zegt 'we gaan onderhandelen voor een akkoord', dan moet jij iets in je hoofd hebben dat je weg kan geven", ze ze daarover. Elzinga noemde dat "een verliezersstrategie".

FNV-leden kunnen tot 9 maart stemmen. Een dag later wordt bekend wie Han Busker opvolgt.

fnv keuzes

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie