Binnenland

Waarom zou je 3.000 euro voor een tas betalen?!

foto: YouTube: Monica Geuzefoto: YouTube: Monica Geuze
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zou je 3.000 euro voor een tas betalen?!

"Ik heb onlangs een Chanel flatbag gekocht voor €2.800", straalt Machteld van der Does. Ze is tassenhandelaar en handelt privé in vintage designertassen. Die koopt ze in en verkoopt ze met winst. Ze verdient er honderden euro's per maand mee. Net als haar zijn er handelaren die er soms duizenden euro’s per maand mee verdienen. De handel in vintage designertassen is lucratief, vooral nu influencers op hun kanalen pronken met een tas van Chanel, Hermès of Louis Vuitton.

In de nieuwste podcast van Alicante gaat het over de handel in vintage designertassen. Presentator Thijs van Litsenburg heeft niks met tassen. Hij probeert te achterhalen wat de magie van zo'n tas is en hoe het kan dat mensen bereid zijn soms duizenden euro’s te betalen. Dat doet 'ie via podcastmaker Noortje Veldhuizen, die tassen spaart, en tassenhandelaar Machteld.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=AV5C5wFUBbc" start="false"}

De tassenliefde van Machteld voor vintage designertassen is ongeëvenaard. "Mijn moeder verklaart me wel eens voor gek en vindt dat ik beter op vakantie kan voor het geld dat ik aan tassen uitgeef."

Haar Louis Vuitton-tas staat voor haar op tafel. Noortje kijkt er met een schuin oog naar en praat erover alsof ze het over een kunstwerk heeft. "Het is zulk mooi handwerk. Dat leer heeft geleefd. Deze tassen gaan langer dan een leven mee, je kunt ze doorgeven aan je kinderen."

#3 - Dus je bent een vintage tassen-handelaar: ‘Vintage tassen zijn het nieuwe goud’ (S02) - Alledaagse Vragen

Tassenhandelaren reizen stad en land af voor een tas. Soms nemen ze zelfs even het vliegtuig naar Londen om twee koopjes op de kop te tikken en vervolgens weer terug te vliegen. Anders betalen ze verzendkosten en op deze manier 'pikken ze ook nog een dagje Londen mee'.

De tassenhandel vertoont veel gelijkenissen met de relatief breed uitgemeten sneakerhandel. Het is een nichemarkt, er gaat veel geld in om en als je er verstand van hebt, kun je er goud geld mee verdienen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Doordat vintage designertassen zo populair zijn geworden, is de magie er voor tassenspaarder Noortje wel een beetje af. Zij vindt dat de prijzen de pan uit rijzen, omdat de vraag zo drastisch is toegenomen. Machteld vertelt dat influencers bijdragen aan de stijging van die vraag.

"Als Monica Geuze een vlog online zet waarin ze vertelt dat ze bij ons een tas heeft gekocht, dan staan er de volgende week al meiden voor onze Chanel-kast te koekeloeren."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=F-l6KkOeHuI" start="false"}

Wat is Alicante?

Dit is een bijdrage van het nieuwe NPO Radio1-collectief Alicante. De verhalen die deze redactie maakt kunnen op alle NPO Radio1-kanalen verschijnen. Online, live op de radio, op social media en als podcast. Onderzoekende, spannende en soms brutale journalistieke verhalen, van heel dichtbij tot ver van je bed.

Kortom, spraakmakende jonge journalistiek van NPO Radio 1! Heb jij een onderwerp of een verhaal waar Alicante in moet duiken? Stuur ons dan nu een bericht via Instagram (@NPORadio1) of mail naar alicante@radio1.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie