Binnenland
NOS

Basisonderwijs staat zwaar onder druk, toch zijn ze tegen een lockdown

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Basisonderwijs staat zwaar onder druk, toch zijn ze tegen een lockdown

Het stijgend aantal coronabesmettingen maakt het steeds lastiger voor basisscholen. Dat blijkt uit een peiling van het NOS Jeugdjournaal, waarop ruim 500 scholen hebben gereageerd. Volgens de verschillende scholen is het een uitdaging om de boel open te houden. Dat ziet ook de PO-raad, de koepelorganisatie van basisschoolbesturen.

"De problemen zijn ontzettend herkenbaar. We willen de scholen graag open houden, juist omdat het onderwijs zo belangrijk is voor de kinderen. Maar we zien hoe scholen worstelen. Leraren, schoolbesturen ze zijn allemaal met het coronavirus bezit. Het beheerst het dagelijks bestaan op de scholen", vertelt Rinda den Besten, voorzitter van de PO-raad, in het NOS Radio 1 Journaal.

Nauwelijks vervanging mogelijk, klassen worden naar huis gestuurd

Van de scholen die reageerden, geeft bijna 80 procent aan dat er geen of niet altijd vervanging is als er leraren uitvallen door klachten of een besmetting. Soms lukt het nog om een onderwijsassistent in te zetten, klassen samen te voegen of de directeur noodgedwongen voor de klas te zetten, maar een deel van de basisscholen ontkomt er niet aan om klassen naar huis te sturen.

"Er gebeurt iedere dag wel iets nieuws waardoor klassen moeten worden opgesplitst, dat kinderen naar huis moeten worden gestuurd. Dat is tot daar aan toe, maar dat het dan nog steeds zo lang duurt voordat een leraar een test of uitslag heeft. Dat zou niet moeten kunnen", gaat Den Besten verder.

Geen goed schooljaar verwacht op basisscholen

Scholen houden het voor de PO-raad dan ook niet lang vol. Het wordt volgens Den Besten ook geen normaal schooljaar meer. Volgens haar zijn scholen voornamelijk bezig met overleven. Daardoor komt de kwaliteit van het onderwijs in gevaar. Het zal een pittig jaar worden.

"Wat er gebeuren moet, is dat we het onderwijs zo snel mogelijk voorrang geven op een sneltest. Zo voorkomen we dat de leraren te lang thuis zitten. Daar zijn we met een heleboel partijen mee bezig geweest. We hebben gevraagd of wij voorrang zouden kunnen krijgen op die sneltest."

Den Besten is geen voorstander van een volledige lockdown voor vier weken. Uit de enquête blijkt ook dat zo’n zeventig procent van de docenten hier geen behoefte aan heeft. "We hebben in het voorjaar bijvoorbeeld gezien dat we veel konden doen met online onderwijs. Dat was een prestatie van formaat. De impact is echter groot. Niet alleen op het onderwijs maar ook op de ouders."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie