Binnenland
EO

Bart Kemp (Agractie): Boeren moeten knokken voor bestaan, maar wel binnen de wet

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bart Kemp (Agractie): Boeren moeten knokken voor bestaan, maar wel binnen de wet

Bart Kemp, de voorman van Agractie die deze week een protestactie organiseert in het Gelderse Stroe, roept boeren op om "alles te doen om het beleid te keren, maar wel binnen de grenzen van de wet", dat zegt hij in Dit is de Dag.

Kemp reageerde op de uitspraken van Mark van den Oever, de voorman van Farmers Defense Force, een andere boerenorganisatie. In een interview in De Volkskrant stelde Van den Oever onder andere dat hij overwoog snelwegen te blokkeren. Dit is strafbaar. Kemp wil dus binnen de wet blijven.

Kemp is het wel met Van den Oever eens dat de boeren moeten 'vechten' voor de toekomst. "Het zijn familiebedrijven die al vele generaties bestaan, die nu opgedoekt worden voor hogere doelen. Daar willen we tegen knokken, niet letterlijk, maar figuurlijk", aldus Kemp.

Strafbare feiten

Hoogleraar rechtswetenschap Jan Brouwer, specialist op het gebied van de openbare orde, zag de afgelopen jaren 'regelmatig' boeren over de streef gaan. Vorige week werd bijvoorbeeld een spoor geblokkeerd in de Achterhoek. "Dat is gewoon strafbaar gedrag", zegt Bouwer. "Boeren hebben het idee dat er een soort straffeloosheid is omdat het moeilijk te handhaven is", zegt hij.

Kemp vindt dat er in de media te vaak wordt gefocust op de negatieve gevallen. Hij geeft toe dat "soms de randjes worden opgezocht", maar hij vindt dat "we moeten focussen op de 99,9 procent die wél goed gaat."

Gaan de boerenprotesten te ver?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie