Binnenland
AVROTROS

De vrees voor de Chinees

foto: Chinafoto: China
  1. Nieuwschevron right
  2. De vrees voor de Chinees

China wordt steeds belangrijker in de wereld en dus ook in Nederland. Begin deze week was de Chinese premier Li Kequiang in Nederland en werden met veel tromgeroffel grote investeringen in Nederlandse economie aangekondigd.

{podcast audio="63142" caption="Jortcast #66 De vrees voor de Chinees" }
"Gaan de Chinezen het hier overnemen", wil dr Kelder weten, "en moeten we daar bang voor zijn?" Het is de kernvraag van deze Jortcast en te gast zijn Lilian Kranenburg, sinoloog en directeur van adviesbureau ChinaMoves en dr. Frans Paul van der Putten, onderzoeker bij Instituut Clingendael en gespecialiseerd in de geopolitieke en economische strategie van China.

De Jortcast

In de Jortcast biedt dr Kelder radiotherapie tegen hypes en hysterie, op basis van de uitzending. De Jortcast is naast op NPO Radio 1 ook te vinden in iTunes en andere bekende podcast-apps.

"Bang zijn hoort een beetje bij onze volksaard", zegt Lilian Kranenburg. "Bedrijven die in China zakendoen kennen die angst niet, die zien vooral mogelijkheden." "Ik denk niet dat angst goed is", vult Frans-Paul van der Putten aan. "China betekent vooral verandering, grote verandering. Niet alles zal positief zijn voor Nederland, maar je moet niet bang zijn. Je moet open staan voor de verandering."

Politieke invloed

Het is goed mogelijk dat China de wereldeconomie gaat domineren. "In de jaren 20 van deze eeuw wordt de Chinese economie groter dan de Amerikaanse economie. Dan is China economisch wereldleider", zegt dr. Van der Putten. "Maar je kunt politiek en economie niet loskoppelen in China."
De opkomst van China kan ook politieke implicaties hebben voor de landen waar China zaken meer doet. De vraag is dan natuurlijk of dat betekent dat er een knieval gemaakt zal worden voor de autocratische politiek van China. "Voor Nederland lijkt die vraag misschien nog ver weg. Maar voor landen als Australië en Japan is dat helemaal niet zo ver weg", zegt Van der Putten.
Quote

We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat een niet-westers land zo invloedrijk gaat worden in de wereld

dr. Frans-Paul van der Putten
"Nederland staat bekend als het land van de koopman en de dominee", stelt dr Kelder, "werkt dat ook met China?" Van der Putten: "We hebben het nog niet eerder meegemaakt dat een niet-westers land zo invloedrijk gaat worden in de wereld. En dat betekent ook dat de gemakkelijke, vaak afwachtende aanpak die we als Nederland gewend zijn nu niet meer werkt", zegt Frans Paul van der Putten. Nederland moet dus niet afwachten maar gaan bedenken welke invloed China wel en vooral niet mag hebben.

Kliekje

Zijdelings komt de positie van de vrouw in China nog aan bod. China is echt een mannenmaatschappij, volgens Kranenburg, maar er zijn wel veranderingen zichtbaar. "Zes op de tien vrouwelijke miljardairs in de wereld komen uit China", zegt Kranenburg. Er is volgens haar wel een verschuiving zichtbaar. Maar tegelijkertijd heb je in China de zogeheten leftover women. "De ongetrouwde vrouwen van 27 jaar en ouder, die zijn heel kapitaalkrachtig en hoogopgeleid, maar worden kliekjes genoemd. Als je het hebt over hoe er daar tegen vrouwen wordt aangekeken, is dat toch wel zorgelijk."

Nederlandse bril

"Ik denk niet dat we elkaar tot in de kern begrijpen", zegt Kranenburg. "Ik denk dat we te ver uit elkaar liggen. We komen uit twee totaal verschillende gedachtestromen." Eventuele vrees voor het oprukkende China zou mogelijk daaruit voort kunnen komen. "Wij komen vanuit de Grieken en de Romeinen en de Chinezen denken vanuit hele andere filosofieën. Daardoor beoordelen wij de Chinezen vaak op een manier die hen geen recht doet. We kijken te veel met onze Nederlandse bril."

Video niet beschikbaar

Video niet beschikbaar

Moeten we bang zijn voor China? deel 1

De vrees voor de Chinees deel 2

Ster advertentie
Ster advertentie