Binnenland

Dodemansduim van ongekende afmeting

foto: Fotograaf: Paul Engelsfoto: Fotograaf: Paul Engels
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodemansduim van ongekende afmeting

In de zomer van 2011 leek onze enige koraalsoort, de dodemansduim, geheel verdwenen te zijn in de Oosterschelde. Vanaf het najaar van 2011 kwam het koraal spontaan weer terug. Nu worden enorme kolonies dodemansduim gezien en dat is goed nieuws voor 2017.

Ongekende afmeting

Enkele weken geleden stuurde een Belgische sportduikers foto’s door van een exemplaar van onze enige koraalsoort dodemansduim met bijna ongekende afmetingen. Dat sportduikers dit nu in de Oosterschelde kunnen waarnemen is heel bijzonder. In 2010 en tot de zomer van 2011 was het lokaal nagenoeg uitgestorven. Door nog onduidelijke redenen werd er echter vanaf het najaar van 2011 weer opnieuw dodemansduim door sportduikers in de centrale en westelijke Oosterschelde waargenomen. Meestal betrof het kleine kolonies van enkelvoudige duimen. Gaande de jaren zijn er ook kolonies met de eerste tweevoudige vertakkingen aangetroffen. En nu staan er bij Zierikzee hele grote kolonies, met meerdere vertakkingen, die de maximale grootte van 20cm doorsnede benaderen.

Druk bezocht

De duiklocatie, aan de noordkant van de Zeelandbrug, wordt zeer druk bezocht door sportduikers. De drukte onderwater is niet direct in het voordeel van dodemansduim. De vinnen van sportduikers komen regelmatig, gewild of niet, in aanraking met de bodem. Als de vinnen in contact komen met het dodemansduim is dat vaak funest voor het koraal. Dat het dodemansduim hier toch goed gedijt heeft te maken met de grote rotsblokken die er op de bodem liggen. Ze horen van nature niet thuis in de Oosterschelde maar zijn er geplaatst om de vooroever van de dijken te beschermen tegen uitspoeling door de getijdenstroming. Bovenop de rotsblokken groeit niet veel zeeleven. Maar op de zijkanten van de grote rotsblokken, die niet worden geraakt door de vinnen van sportduikers, groeit een rijke fauna. En daar staat soms diep weggestopt tussen de stenen het meeste dodemansduim.

Bron: Stichting Anemoon en Nature Today

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie