Binnenland
KRO-NCRV

VO-Raad: scholen regelen en betalen vervoer leerlingen niet zelf

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VO-Raad: scholen regelen en betalen vervoer leerlingen niet zelf

Middelbare scholieren mogen van het kabinet niet met het openbaar vervoer naar school, als die op 2 juni weer open gaan. Ze moeten dus lopend, of met de fiets. En als dat niet gaat, moet de school vervoer regelen, zo zei premier Rutte gisteren op de persconferentie. Maar scholen gaan daar helemaal niet over, zegt voorzitter van de VO Raad, Paul Rosenmöller in 1 op 1.

Ongeveer 10 procent van de middelbare scholieren is afhankelijk van het openbaar vervoer, stelt Rosenmöller. "Een bepaald deel daarvan kan met de fiets. En anders zijn er twee oplossingen: of ouders halen en brengen, en als dat ook niet kan dan heeft de regionale vervoersautoriteit de verantwoordelijkheid om met school afspraken te maken om het kind naar school te brengen."

VO Raad: Scholen regelen en betalen vervoer leerlingen niet zelf

Rosenmöller verwacht weinig problemen met het vervoer van leerlingen naar school: "Ik denk dat het zich in veel gevallen gaat oplossen. Bijvoorbeeld omdat ouders tóch mogelijkheden zien om hun kind te halen en brengen. En anders kan het toch met openbaar vervoer, of met vervoer dat de lokale vervoersautoriteit regelt."

Maar de school, die "gaat niet over vervoer", zegt Rosenmöller. En de scholen gaan dat eventuele vervoer ook niet betalen. "Dat doet de vervoersautoriteit vermoedelijk zelf. Niet de school."

Behalve leerlingen in het buitengebied die grote afstanden moeten afleggen tot school, gaan vooral ook in de grote steden leerlingen met het openbaar vervoer naar school, zegt Rosenmöller. "Met tram, metro, bus. Misschien hebben ze zelfs geen fiets. We moeten kijken hoe we ze tijdelijk een fietsen kunnen verschaffen."

‘Zal het soms ook een meter zijn? ‘Ja’

De anderhalve meter afstand houden is leidend, ook voor leerlingen onderling, kondigde premier Rutte dinsdagavond aan op de persconferentie. Scholen proberen zich nu een voorstelling te maken van die anderhalve meter in hun gebouwen en klassen, “leerlingen zullen zich moeten bedwingen, en kunnen dat ook”, verwacht Rosenmöller, om die afstand te bewaren.

Het parkeren van de fietsen en lopen naar leslokalen, moet dan ook goed georganiseerd verlopen. Sommige scholen werken bijvoorbeeld met eenrichtingsverkeer. “Dat is spannender dan tien leerlingen in de klas, want dat kun je uitmeten”, zegt Rosenmöller. Hij vervolgt: “Zal het hier en daar soms ook een meter zijn? Ja. Dit soort onderwijs is nog nooit vertoond. Ik denk dat weinig onderwerpen onuitvoerbaar zijn.”

‘Onderwijs is ook sociaal’

"Scholieren maken sinds maart een ongekende gezondheidscrisis mee". Sociaal contact is tot een minimum beperkt en veel kinderen zitten met vragen en zorgen, zegt Rosenmöller. “De eerste weken zal er veel aandacht zijn voor, ‘hoe is het met je?’, ‘hoe heb je de afgelopen periode, die ongekend is, ervaren?’, want de sociale component is ook echt een onderwijstaak”, legt Rosenmöller uit.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie