Binnenland
EO

Pilot Amsterdam: 'Laat willekeurige burgers het klimaatbeleid bepalen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pilot Amsterdam: 'Laat willekeurige burgers het klimaatbeleid bepalen'

De gemeente Amsterdam begint in november als eerste Nederlandse stad met een klimaat-burgerberaad. Honderd willekeurige burgers worden door middel van loting geselecteerd en gaan meedenken over het klimaatbeleid. “Gewone mensen kunnen creatieve oplossingen bedenken voor complexe problemen,” zegt adviseur Eva Rovers in Dit is de Dag.

Om een zo eerlijk mogelijke afspiegeling te krijgen van de samenleving, wordt de loting nog ‘gewogen’ legt Rovers uit. Het burgerberaad wordt bijgestaan door experts, en uiteindelijk moet er een advies uit komen die de politiek over kan nemen.

Deze groep moet zich wel aan de doelstellingen van de gemeente houden, zegt Rovers. "Het doel staat vast, maar zij mogen meedenken over hoe het doel bereikt wordt. Hoe gaan we het gat dichten tussen de koers waar we nu op zitten en wat we moeten halen aan CO2-uitstoot.”

Democratische hemel

Volgens raadslid Kevin Kreuger van JA21 in Amsterdam klinkt het burgerberaad alsof je in de “democratische hemel komt”, maar het tegenovergestelde lijkt voor hem waar te zijn. “Dit gaat maar om een ding, draagvlak verzamelen. De politiek komt er zelf niet uit, dus laten ze het de burgers zeggen. En die komen al snel met het verbieden van dingen als bootjes, auto’s en dat de kachel uit moet bij 15 graden. Dat is de enige optie, want er is geen geld meer.”

De burgers worden volgens Kreuger "vakkundig getrechterd naar de stip aan de horizon. En dat is de 55 procent CO2 reductie. Je kan in deze participatievorm niet afwijken van die stip. Je moet naar die 55 procent toe, maar je kan daar geen nee tegen zeggen."

Rovers benadrukt dat het “nadrukkelijk niet om het draagvlak gaat. Dat insinueert dat je alleen maar een vinkje van de bevolking probeert te krijgen. En daarmee onderschat je de inwoners.”

Biedt burgerberaad in Amsterdam goede oplossingen voor het klimaatprobleem?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie