Binnenland
NOS

Boa’s gaan niet actief handhaven op vuurwerkverbod: 'Dit kan gewoon niet met de capaciteit die we hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Boa’s gaan niet actief handhaven op vuurwerkverbod: 'Dit kan gewoon niet met de capaciteit die we hebben'

Gemeenten worstelen met de handhaving van het vuurwerkverbod. Er zouden te weinig mensen zijn om het verbod écht te controleren. Daarom gaan Boa’s eigenlijk niet controleren op vuurwerk tijdens Oud & Nieuw.

Boa's gaan niet actief handhaven op vuurwerkverbod

Video niet beschikbaar

“We gaan handhaven op wat op dit moment het belangrijkste is. Dat zijn de coronamaatregels”, vertelt Richard Gerrits voorzitter bij de vakbond BOA ACP in het NOS Radio 1 Journaal. Boa’s zullen tijdens de jaarwisseling alleen gaan handhaven op situaties waar het écht nodig is. “Het is vaak ook geen handvuurwerk. Het zijn écht bommen nu. De eigen veiligheid staat voorop.”

Capaciteit

De hoeveelheid boa’s is niet gegroeid tijdens de coronacrisis, terwijl ze er wel meer taken bij hebben gekregen. De regels die ze al moeten controleren zijn, volgens Gerrits, erg intensief. “We moeten heel duidelijk keuzes gaan maken en we kunnen ook weer niet iedereen controleren op de coronamaatregels.”

Extra geld

Demissionair premier Rutte maakte, na de aankondiging van het vuurwerkverbod, bekend dat er extra geld zou komen voor het handhaven van het verbod. Dat heeft nu nog geen effect gehad. “Als je geld krijgt, dan moet je ook nog de handjes hebben.” Het verkrijgen van extra boa’s gaat niet snel. Mensen moeten worden opgeleid worden, en die opleidingen duren wel een aantal jaar. “De capaciteit kan nu wel worden vergroot door inhuur, maar dat is een tijdelijke keuze. We moeten naar een structurele oplossing. Zeker als we deze taken erbij gaan krijgen”, legt Gerrits uit.

Verbod

Naast boa’s, gaf ook de politie aan niet te gaan handhaven op het vuurwerkverbod. Er zijn, volgens Gerrits, meerdere maatregelen afgekondigd die moeilijk te handhaven zijn. “Geef ons regels die te handhaven zijn. Dit kan gewoon niet met de capaciteit die we hebben. Je moet ons opdrachten geven die wel uit te voeren zijn. Dit is er niet één van.”

RJN boa's vuurwerkverbod

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie