Binnenland
KRO-NCRV

50-plusser al lang geen 'gebogen man met stok' meer: 'Het is de betere crisismanager'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 50-plusser al lang geen 'gebogen man met stok' meer: 'Het is de betere crisismanager'

"Wat we zien is dat stereotyperingen over het algemeen zeer hardnekkig zijn", verzucht Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie en auteur van het boek Het 50+ brein bij Spraakmakers. Vraagt ze tijdens lezingen mensen om een beeld te schetsen van de vijftiger, dan komt altijd de 'witte, grijzende, gebogen man met een stok' naar voren. En dat is, vindt ze, geheel onterecht.

Wat leeftijdsdiscriminatie de samenleving kost? "Het loopt in de miljarden", zegt Sitskoon, verwijzend naar onderzoek in de VS. Het is het gevolg van verkeerde beeldvorming, vindt ze. "Wat we zien is dat stereotyperingen over het algemeen zeer hardnekkig zijn. Het is ook makkelijk: je kunt mensen makkelijk indelen, je hebt snel je oordeel klaar, en je hersenen hoeven niet zo hard te werken."

Bij lezingen vraagt ze vaak: stel je eens een ouder iemand voor. "En dan zie je dat bij iedereen toch nog het stereotype beeld naar boven komt van de witte, grijzende, gebogen man met stok." Geheel onterecht overigens, vindt ze, en dat blijkt ook uit de reportageserie van verslaggever Marcel Dekker, zelf vijftiger, voor Spraakmakers.

Vijftigplussers zijn over het algemeen stressbestendiger, zegt ze, "omdat je hebt geleerd dat de soep niet zo heet wordt gegeten als opgediend." Er is op die leeftijd iets "heel belangrijks" veranderd in je emotionele systeem, legt ze uit. Systemen die je helpen je om te gaan met onverwachtse problemen en stressvolle situaties. "Dat systeem gaat meer draaien om welzijn. Dus je leert beter je emoties te reguleren."

De ander begrijpen

Maakt dat ze tot betere crisismanagers? "Ja", antwoordt ze volmondig. "Je kan beter met je eigen emoties omgaan en die van de ander begrijpen." Vijftigplussers worden over het algemeen ook beter in sociale interactie. "Ze leren, zeker als er problemen zijn, meer het standpunt van een ander te begrijpen."

Als vijftiger een baan zoeken, werk accepteren onder je kunnen of kwaliteiten die niet op waarde worden geschat. Het zijn allemaal onderwerpen die terugkomen in de reportageserie '50-plus en de arbeidsmarkt' van verslaggever Marcel Dekker voor Spraakmakers. Luister hier alle afleveringen terug.

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie