Naar homepage
Binnenland

RIVM: De motivatie om coronamaatregelen op te volgen daalt
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM: De motivatie om coronamaatregelen op te volgen daalt

"We zien een voorzichtige daling in het opvolgen van de maatregelen", zegt gedragswetenschapper van het RIVM Marijn de Bruin in Spraakmakers. De daling van de motivatie is iets sterker voor dingen die met het sociale leven te maken hebben.

De daling is gemeten ten opzichte van twee tot drie weken. De hygiënemaatregelen worden nog altijd opgevolgd.

Er is een aantal redenen voor de afname van de motivatie, zegt De Bruin. "Mensen achten de kans kleiner op het virus op te lopen en reageren minder sterk emotioneel." De mate waarin mensen bang zijn voor besmetting, hangt samen met hoe goed de regels opgevolgd worden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Andere motivatie

Gezien de dalende cijfers van de ziekenhuisopnames, is deze reactie van mensen logisch. "We moeten uit een ander vaatje tappen om de motivatie hoog te houden."

Het verminderd opvolgen van de regels “vervuilt” de metingen, mocht het reproductiegetal weer toenemen, omdat het dan onduidelijk is waardoor de toename van besmetting veroorzaakt wordt. "Ik denk dat we ons met zijn allen strak aan de maatregelen moeten willen houden, zodat als er iets gebeurt we weten dat het door de versoepeling komt en niet omdat we de touwtjes hebben laten vieren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie