Binnenland
EO

Reisbranche hoopt op verlenging lockdown zodat we in de zomer op vakantie kunnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Reisbranche hoopt op verlenging lockdown zodat we in de zomer op vakantie kunnen

Het kabinet komt dinsdag naar verwachting opnieuw met een versoepeling van de coronamaatregelen. Vanaf 15 mei zou er onder meer naar het buitenland gereisd mogen worden. Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR hoopt dat de versoepelingen niet te vroeg komen. In Dit is de Dag pleit hij voor het verlengen van de lockdown: "Als we nu nog even een paar weken op de tanden bijten, kunnen we in de zomer op een goede manier naar het buitenland."

"Vanuit het perpectief van de reissector is dit het beste," redeneert Oostdam. "Als je de vraag zou stellen aan de Nederlander in de straat, weet ik nog zo net niet wat het antwoord gaat zijn..."

Viroloog Ab Osterhaus betwijfelt of vakanties in het buitenland dit jaar überhaupt zo’n goed idee zijn. "Als je min of meer zeker wilt zijn dat je vakantie doorgaat, zou ik in eigen land boeken." De viroloog vraagt zich af of veel landen zitten te wachten op mensen uit Nederland, waar nog relatief veel mensen niet of niet volledig zijn gevaccineerd. Veilig reizen kan mogelijk pas in september of oktober, schat Osterhaus in. Hij sluit het niet uit dat we een 'normale zomer' krijgen, maar duidelijk is dat allemaal nog geenszins.

De lockdown een paar weken verlengen is niet genoeg, denkt Osterhaus. "We hebben hier in Nederland een behoorlijk hoge besmettingsgraad. Het is de vraag wat andere landen gaan doen. Er wordt gepraat over een paspoort, of over testen, er zitten nogal wat haken en ogen aan."

Lekker weg in eigen land

Het alternatief is dus op vakantie in eigen land, zoals vorige vakanties ook massaal gebeurde. Dit klinkt Geert Dijks van ondernemersorganisatie HISWA-RECRON, waar veel Nederlandse campings en vakantieparken onder vallen, als muziek in de oren. Hij waarschuwt boekers echter wel: "vol is vol". Het mag in de Nederlandse parken ook niet te druk worden, dus wees er op tijd bij. "Wil je weinig risico nemen? Boek dan", zegt hij. Met name gezinnen met kinderen, die zeker willen weten of ze kunnen gaan, doen er goed aan in Nederland te boeken, denkt Dijks.

ABN AMRO deed eerder vandaag een opvallende waarschuwing: marktanalisten van de bank spraken van 'schaduwvakanties': mensen die een vakantie boeken in Nederland voor het geval ze niet naar het buitenland kunnen. Dit zou slecht kunnen zijn voor Nederlandse parken, die met annuleringen komen te zitten. Dijks maakt zich niet zo'n zorgen: "Ik denk dat de meeste mensen die in Nederland geboekt hebben, gewoon komen. Al zullen er wel mensen zijn die op twee paarden wedden."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie