Binnenland
NOS

Tekorten in crisisopvang jeugdpsychiatrie

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tekorten in crisisopvang jeugdpsychiatrie

In het hele land zoeken steeds meer jongeren hun toevlucht bij de crisisdienst jeugdpsychiatrie. Afhankelijk van de regio zien ggz-instellingen het aantal crisismeldingen met 30 tot 60 procent stijgen vergeleken met vorig jaar. Het gaat vooral om jongeren met zelfmoordneigingen en met ernstige eetstoornissen waarbij acuut dwangvoeding nodig is.

Ook Nellieke de Koning, bestuurder en jeugdpsychiater bij Levvel in Amsterdam, zegt in het NOS Radio 1 Journaal de problemen te herkennen. "We hebben capaciteit nodig, mensen en bedden. Wij trekken aan de bel bij de gemeente Amsterdam en de inspectie: de kwaliteit is onder de maat en dat moet voor het kerstreces opgelost worden."

Video niet beschikbaar

In de Randstad, West-Brabant en Oost-Nederland wordt de sterkste toename gemeten. De coronapandemie is een van de verklaringen voor de stijging. Sommige instellingen halen hulpverleners weg bij de niet-crisiszorg om de crisisdienst draaiend te houden.

Dat blijkt uit een rondvraag van de vereniging van ggz-organisaties bij twintig grote instellingen die crisiszorg voor kinderen en jongeren aanbieden. De rondvraag is vóór het ingaan van de huidige lockdown gedaan. Branchevereniging de Nederlandse ggz vreest dat de situatie verder verslechtert.

Geen doorstroming

Net als op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen krijgen de ernstigste klachten voorrang. Als een behandeling slaagt, dan stokt het vaak bij de vervolgzorg. Daar is lang niet altijd plek voor een kind of jongere die bij de crisisdienst gestabiliseerd is. Daardoor blijven ze hangen bij de crisiszorg.

"Wij zochten bijvoorbeeld voor een meisje met ernstige emotionele en gedragsproblemen een bed voor vervolgbehandelingen, maar dat was alleen in Limburg beschikbaar. Dat was voor haar en de ouders niet haalbaar", zegt De Koning. "Je moet je voorstellen dat je als ouders de hele dag en daarna een hele nacht met je kind op de eerste hulp zit te wachten, maar er geen plek is."

Extra budget schiet tekort

De gemeenten krijgen al extra geld van het Rijk voor jeugd-ggz - 420 miljoen in 2019 en 300 miljoen per jaar in 2020, 2021 en 2022 - maar die bedragen verbleken bij het jaarlijkse tekort. En de extra uitgaven aan jeugd-ggz door problemen als gevolg van de coronamatregelen zijn er niet in meegenomen.

Staatsecretaris Blokhuis gaat overleggen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over structureel extra geld voor de jeugdzorg én maatregelen om de zorg financieel beheersbaar te maken.

jeugdpsychiatrie

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 113 of gratis 0800-0113.

Zelf hulp nodig?

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie